Η Ελλάδα στο τραπέζι Μέρκελ – Ολάντ

Επαφές επί επαφών και δηλώσεις επί δηλώσεων, τα μηνύματα πολλά, τα δημοσιεύματα ακόμη περισσότερα και το διακύβευμα αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα για την Ευρωζώνη.

 

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο διαβουλεύσεων γύρω από την τύχη της Ελλάδας εντός του ευρώ. Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες στέλνουν πλέον τα δικά τους «ξεκάθαρα» μηνύματα προς την Ελλάδα, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, διά στόματος κορυφαίων υπουργών. Επισήμως, όλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν να αναμειχθούν στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία.

 

Την ίδια ώρα ωστόσο, κρίνοντας από τις δηλώσεις σειράς κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, το μήνυμα προς τη χώρα μας είναι μάλλον ένα και σαφές: κανείς δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά για να μη φτάσουμε στο σημείο ενός Grexit, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι σε δανειστές και εταίρους.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ συναντώνται την ερχόμενη Κυριακή στο Στρασβούργο, παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς, για να εξετάσουν «το μέλλον της Ευρώπης».

 

Η Ελλάδα αναμένεται φυσικά να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών τους (όπως και στην ατζέντα της συνάντησης Ρέντσι – Μέρκελ στη Φλωρεντία το διήμερο 22-23 Ιανουαρίου). Κορυφαίοι Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν φροντίσει, ωστόσο, ήδη να ορίσουν το… πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ποιο είναι αυτό; Η «αμετάκλητη» παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά «υπό όρους και προϋποθέσεις». Οσο για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων γύρω από το ελληνικό χρέος, κάποιοι ανοίγουν παραθυράκια αλλά και πάλι… υπό προϋποθέσεις.

 

Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι «αμετάκλητη», η συζήτηση περί Grexit «αντιπαραγωγική» και το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας καταστροφικό για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Κομισιόν (την εκπρόσωπο Ανίκα Μπράιντχαρντ και τον αντιπρόεδρο Γιέρκι Κατάινεν), ενώ και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ αναγνωρίζει ως «στόχο τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας». Αν και «αμετάκλητη» ωστόσο, η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από όρους.

 

«Οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους… και να αποφασίσουν ως προς την παραμονή τους στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Ολάντ, αφήνοντας… ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Για τον Γάλλο πρόεδρο, άλλωστε, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, «οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ».

 

Την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους και τα στελέχη της γερμανικής συγκυβέρνησης. «Αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο ηγέτης της, να τηρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την ΕΕ», διακήρυξε ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με τον οποίο το Βερολίνο επιθυμεί μεν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά δεν εκβιάζεται.

 

Περίπου στο ίδιο πνεύμα, ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε με νόημα: «Ολα τα μέλη της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση κυβερνά, έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για τον κ. Τσίπρα».

 

Ο Σουλτς μάλιστα προχώρησε παραπέρα κάνοντας την πρόβλεψη ότι «ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς στην Ελλάδα και συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους».

 

Το μπαλάκι στον Τσίπρα έριξε χθες με δηλώσεις και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

 

«Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη εξελιχθεί. Μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του υπό ορισμένους όρους, εάν βρούμε μία κοινή γλώσσα. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αποκλείεται να συνεργαστούμε με τον κ. Τσίπρα. Εναπόκειται σε αυτόν να προσδιορίσει τις θέσεις του», δήλωσε ο Γάλλος.

 

Πηγή: Έθνος