Η δήλωση του Eurogroup: Χρειάζεται χρόνος για να κλείσει το χάσμα
Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και χαιρετίζει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να επιταχυνθεί η διαδικασία για να υπάρξει γεφύρωση των διαφορών που υφίστανται στις συνομιλίες. Τονίζει ωστόσο ότι παραμένει το ισχύουν πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που προβλέπει ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς και μετά να εγκρίνει το Eurogroup την εκταμίευση χρημάτων της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι αυτό το πλαίσιο περιγράφεται και στην απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά» επισημαίνεται ακόμη στη δήλωση.
Ολόκληρη η δήλωση του Eurogroup:
«Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς, επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και έκανε τη συζήτηση πιο ουσιαστική.
» Παράλληλα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά σε ζητήματα που παραμένοουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.
» Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για πιθανή εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, μόλις επιτευχθεί με τους θεσμούς συμφωνία σε τεχνικό επίπεςδο (staff level) για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η αναδιοργάνωση των διαδικασιών εργασίας των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξε θετική.
Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, εκτίμησε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα πιέζει και η η ρευστότητα ελαττώνεται περισσότερο, ωστόσο σημείωσε ότι το θέμα της ρευστότητας δεν είναι ευθύνη του Eurogroup.
Ο κ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το θέμα της ρευστότητας δεν συζητήθηκε διεξοδικά, ότι είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ότι τα υφιστάμενα προβλήματα θα πρέπει σύντομα να επιλυθούν. Σημείωσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της.
Διευκρίνισε ακόμη ότι πριν από την εκταμίευση της όποιας χρηματοδοτικής βοήθειας, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε στο Eurogroup το σενάριο του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ο κ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν συζητούν ζητήματα εσωτερικά των κρατών-μελών και επισήμανε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν χρειάζεται δημοψήφισμα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν υπάρξει δημοψήφισμα, τότε δεν θα υπάρξει εκταμίευση δόσης και αυτό θα προκαλέσει επιπλέον χρονική πίεση στην Ελλάδα.
«Πρέπει να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση πριν τα πράγματα πάρουν μια αρνητική τροπή» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Το νέο πνεύμα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις μετά την προηγούμενη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί αναγνώρισε και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος απαρίθμησε μια σειρά θεμάτων που συζητήθηκαν στο συμβούλιο σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ.Μοσκοβισί, είπε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα να ρυθμιστούν αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό και τα ζητήματα της αγοράς εργασίας.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου», τόνισε.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρεγκλιγκ κάλεσε και αυτός τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωσή τους εντός των προσεχών εβδομάδων.
«Απομένουν έξι εβδομάδες μέχρι τη λήξη του προγράμματος της Ελλάδας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σωστά», τόνισε ο πρόεδρος του EFSF και σημείωσε ότι στο ταμείο υπάρχουν διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από τη τρέχουσε δόση, καθώς και το 1,9 δισ. των κερδών από τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας.
Πηγή: Έθνος