Η “διαρροή εγκεφάλων” των Ελλήνων μηχανικών καλά κρατεί, ενώ η Πολυτεχνική του ΑΠΘ παρουσιάζει δυναμικό ερευνητικό προφίλ
Δυναμικό ερευνητικό “προφίλ” παρουσιάζει η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθώς τα τμήματά της υλοποιούν σήμερα περίπου το 30% των ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, που “τρέχουν” σε όλες τις σχολές του ιδρύματος.
Μάλιστα, εάν συνυπολογιστούν και τα μη ανταγωνιστικά προγράμματα ή εκείνα της δια βίου μάθησης, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά, όπως επισημαίνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Κώστας Κατσάμπαλος.
Το όφελος από τα ερευνητικά προγράμματα είναι πολλαπλό, καθώς ενεργοποιούνται πρόσθετοι οικονομικοί πόροι και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας -έστω προσωρινής φύσης.
“Για κάθε ένα ευρώ, που λαμβάνει η Επιτροπή Ερευνών από τα ερευνητικά προγράμματα, κινητοποιεί άλλα δύο ευρώ ‘από έξω’.Κι εφόσον υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ερευνητικά προγράμματα, μέσω της Επιτροπής Ερευνών προσφέρουμε και εργασία στους νέους επιστήμονες, που έτσι παραμένουν στη χώρα”, σημειώνει ο κ.Κατσάμπαλος.
Καλά κρατεί η “διαρροή εγκεφάλων”
Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας, που προσφέρει η έρευνα εντός των πανεπιστημίων είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες σε αριθμό και ασφαλώς δεν επαρκούν για να συγκρατήσουν το κύμα των επιστημόνων, που έχουν μετατραπεί σε μετανάστες τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την έναρξη της κρίσης το 2008.
“Την τελευταία διετία έχω χορηγήσει δεκάδες συστατικές επιστολές σε αποφοίτους μας, που φεύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν εκεί. Έχουν φύγει πολλοί και ανάμεσά τους και οι πιο καλοί. Ελπίζω η χώρα να ανακάμψει οικονομικά και να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα”, σημειώνει ο κ.Κατσάμπαλος και προσθέτει ότι “πονάει για τα παιδιά αυτής της γενιάς”.
Περιζήτητοι στο εξωτερικό
Στο μεταξύ, οι Ελληνες μηχανικοί είναι περιζήτητοι στις αγορές του εξωτερικού. “Όλες οι πολυτεχνικές σχολές της Ελλάδας παράγουν μηχανικούς με πάρα πολύ καλή γνώση του αντικειμένου τους και αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι 10.000 απόφοιτοι των ελληνικών πολυτεχνείων υπολογίζεται ότι εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό. Το ότι ζητούν αποφοίτους μας οι συνάδελφοι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι βιομήχανοι του εξωτερικού επιβεβαιώνει και στην πράξη ότι παράγουμε καλούς επιστήμονες, που έχουν ζήτηση σε όλα τα σημεία του πλανήτη”, προσθέτει ο κ.Κατσάμπαλος.
Όπως λέει, αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις εξωτερικές αξιολογήσεις που έγιναν στα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, στις οποίες και το προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα παρουσίασαν πολύ καλές επιδόσεις. “Καμαρώνω διαβάζοντας αυτές τις αξιολογήσεις. Εντάξει, δεν έχουμε μεγάλη καθαριότητα και επαρκή φύλαξη, αλλά οι αξιολογητές έδειξαν κατανόηση σε αυτό, εστιάζοντας στο ακαδημαϊκό κομμάτι”, υπογραμμίζει.
Περί εξίσωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων
Ερωτηθείς για την επιχειρούμενη εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των πολυτεχνείων με εκείνους των κολεγίων, ο κ.Κατσάμπαλος επισήμανε ότι αυτή ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα, π.χ., των κατασκευών.
“Όταν μιλάμε για σπουδές στα πολυτεχνεία πρέπει να είναι σαφές ότι οι επιστήμονες που βγαίνουν από αυτά δεν μαθαίνουν μόνο το “πώς” να κάνουν κάτι, αλλά και το ‘γιατί’, ενώ πολλοί με κατώτερες σπουδές μαθαίνουν μόνο το “πως”. Το “γιατί” όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όλα τα έργα χρειάζονται διεπιστημονική αντιμετώπιση και αυτή απαιτεί ευρύτητα στις γνώσεις. Χρειάζονται εν ολίγοις πολύ καλές και χρονοβόρες σπουδές”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κοινά διατμηματικά προγράμματα εντός της Πολυτεχνικής, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι ξεκινούν πλέον και διαϊδρυματικά, “για παράδειγμα έχουμε συνεργασία του τμήματος Ηλεκτρολόγων μηχανικών με τους γιατρούς”.
Η κοινωνία να σταθεί στο πλάι του δημόσιου πανεπιστημίου
Ο ίδιος κάλεσε την ελληνική κοινωνία να σταθεί στο πλάι του δημόσιου πανεπιστημίου. “Η ελληνική κοινωνία δεν έχει σταθεί στο πλάι του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου όπως θα έπρεπε”, επισήμανε, ενώ κληθείς να σχολιάσει την είσοδο ιδιωτικών ΑΕΙ στην ελληνική αγορά τόνισε: “Καλώς να ορίσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν θα μπορέσουν να πάρουν εύκολα ανάσα, όσο και να επενδύσουν, γιατί δεν μπορούν να αποκτήσουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία του δημόσιου πανεπιστημίου”.
Ιδιαίτερα ανοιχτό είναι, πάντως, το ελληνικό πανεπιστήμιο στις συνεργασίες με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. “Αυτές τις επιδιώκουμε. Γι’ αυτό άλλωστε και στη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, στις εγκαταστάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) για τις προοπτικές των αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής, θα παρουσιάσουν χρήσιμες πληροφορίες στους φοιτητές και τους αποφοίτους της Πολυτεχνικής 13 φορείς του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων οι εξής: ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, το Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο, οι σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος και η Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Θα μιλήσουν επίσης -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι της ΔΕΘ-Helexpo και της Ζώνης Καινοτομίας.