Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ήρθε νωρίτερα! Οι Έλληνες έγιναν πλουσιότεροι το 2013!
Ο ελληνικός λαός περιμένει με αγωνία την έλευση της πολυδιαφημιζόμενης και πολυεξαγγελόμενης «ανάπτυξης» προκειμένου να δει καλύτερη μέρα και με την ψευδαίσθηση πως όταν τελικά αυτή έρθει, τότε θα επιστρέψει η ζωή του στα επίπεδα του 2009, δηλαδή προ κρίσης.
Και ενώ την περιμένουμε «πως και πως», πρόσφατα μάθαμε ότι η ανάπτυξη ήταν τόσο ανυπόμονη που ήρθε στην Ελλάδα πιο νωρίς… Αλλά εμείς δεν το καταλάβαμε.. Έτσι, οι ελβετοί βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουν τους έλληνες πολίτες ότι η ανάπτυξη ήρθε… πέρυσι!
Όσο προκλητικό και ειρωνικό ακούγεται, δυστυχώς είναι αλήθεια! Σε μία χώρα που μαστίζεται από λουκέτα, ανεργία, φτώχια και αυτοκτονίες, είναι ΗΛΙΘΙΟ να λες στους πολίτες της όχι έγιναν πιο πλούσιοι!
Τα στοιχεία είναι από την έρευνα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse για τον πλούτο των νοικοκυριών, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, οι Ελληνες έγιναν κατά 15% πλουσιότεροι τη χρονιά που πέρασε. Είναι ενδιαφέρον όμως να δει κανείς από ποια στοιχεία προκύπτει αυτό το συμπέρασμα.
Πρώτον, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σε σχετική ανάλυση, ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε διότι μεταξύ άλλων, περιορίστηκε σημαντικά ο δανεισμός. Επίσης, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού έγινε πιο πλούσιο, κυρίως επειδή η αξία της περιουσίας του δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις τιμές των ακινήτων. Ομως, η περιουσία αυτού του 10% είναι τόσο μεγάλη, που επηρεάζει σημαντικά προς τα πάνω το μέσο όρο που χρησιμοποιείται για το σύνολο του πληθυσμού.
Πώς γίνεται όμως να αυξάνεται ο καθαρός πλούτος, τη χρονιά που υπήρξε μείωση του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος κατά 10,2%, πτώση του ΑΕΠ κατά 3,9% και συρρίκνωση της τιμής των ακινήτων κατά 10,3%; Οι καθηγητές που συντάσσουν τη μελέτη για την Credit Suisse κάθε χρόνο έδωσαν απαντήσεις στην εφημερίδα:
Η έρευνα αναφέρεται στον καθαρό πλούτο, δηλαδή την καθαρή θέση των ελληνικών νοικοκυριών, την αξία της περιουσίας μείον τα χρέη. Η αξία της περιουσίας, κυρίως της ακίνητης, μειώθηκε από το 2008 μέχρι σήμερα κατά περίπου 35% και μόνο το 2013 κατά 10,3%. Αλλά αντίστοιχα μεγάλη ήταν και η μείωση του δανεισμού των νοικοκυριών από τις τράπεζες. Τα χρέη από στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 11% την τελευταία τετραετία και ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός κατά 17%. Αυτό αύξησε τον καθαρό πλούτο.
Η έκθεση αναφέρεται στο 2013 αλλά στην πραγματικότητα συγκρίνει αξίες μεταξύ δεύτερου τριμήνου 2013 και αντίστοιχης περιόδου 2014 και διαπιστώνει βελτίωση σε σχέση με το 2012. Δεν προκύπτει πως οι Ελληνες έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, αλλά ουσιαστικά μείωση του καθαρού πλούτου κατά 230,6 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2007.
Ανάμεσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και εκείνο του 2014, παρατηρήθηκε μεγάλη άνοδος των χρηματιστηρίων και σημαντική ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Επειδή η μελέτη υπολογίζει τον πλούτο σε δολάρια, η ανατίμηση του ευρώ κατά 6% αύξηση τον πλούτο των Ελλήνων στο ίδιο ποσοστό. Επίσης την ίδια περίοδο σημειώθηκαν κέρδη από μετοχές και ομόλογα.
Είναι κατάπτυστη αυτή η έκθεση. Μάλλον, οι ελβετοί παίζουν με έναν ολόκληρο λαό, «δουλεύοντας» τον και εξευτελίζοντας τον..
Άγγελος Αγγελίδης
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr