Handelsblatt: Πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα και μεταρρυθμίσεις ζητά η Γερμανία

Εντείνονται οι γερμανικές πιέσεις για ασφυκτική εποπτεία της Ελλάδας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt να κάνει λόγο για πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων.

 

Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα ο έλεγχος δύο φορές το χρόνο από την ΕΕ και το ΔΝΤ που προβλέπεται μετά την εκπνοή του προγράμματος «θα είναι πολύ λίγος». Ο κύριος στόχος των δανειστών είναι η διατήρηση των όρων και μετά το 2014. «Αναζητείται μια συμβιβαστική λύση που θα διασφαλίζει έναν λιγότερο εμφανή έλεγχο για τον Σαμαρά, αλλά και επαρκή ασφάλεια για τους ευρωπαίους δανειστές», αναφέρει η Handelsblatt. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάποτε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», λέει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος.

 

«Ένα δίχτυ ασφαλείας συνιστάται σε αυτή την περίπτωση», φέρεται να εκτιμά το Βερολίνο. Υπό την έννοια αυτή, το εργαλείο αυτό καθίσταται ελκυστικό και για την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει η Handelsblatt.

 

Η Αθήνα έχει υψηλό συμφέρον να χρηματοδοτείται με ανεκτούς όρους» αναφέρεται ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, μολονότι δεν επιβεβαιώνει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της Handelsblatt, υπογραμμίζει ότι «για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της ανάπτυξης είναι απαραίτητη η περαιτέρω εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

 

Μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα της αγοράς και οι επενδύσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Επίσης, το γερμανικό υπουργείο επαναλαμβάνει ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί από την Ελλάδα αξίζουν μεγάλη αναγνώριση».

 

Όπως διευκρινίζει στην Handelsblatt υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εκτός από τη Γερμανία, και άλλες χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό «μια ταχεία και πλήρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δανειακής βοήθειας». Πέραν των εκλογών οι Ευρωπαίοι διακρίνουν και άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των stress tests να μην επιτρέψει στην Αθήνα να χρησιμοποιήσει τους πόρους που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει το ΤΧΣ, ύψους 11 δισ., για τις ανάγκες του προϋπολογισμού της.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» από τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM. Όπως διευκρινίζεται, το πρόγραμμα αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ελέγχουν τις προόδους της Ελλάδας και θα τους διασφαλίσει ένα μέσο πίεσης, που θα τους επιτρέπει να διακόπτουν το πρόγραμμα σε περίπτωση παραβίασης των όρων. Πέραν τούτου, η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM, θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους επενδυτές και θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί.

 

Η Αθήνα έχει υψηλό συμφέρον να χρηματοδοτείται με ανεκτούς όρους», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο αποδέσμευσης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν 15 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Deutsche Welle, η προληπτική πιστωτική γραμμή «είναι μία δυνατότητα που εξετάζεται» στις Βρυξέλλες, και το Βερολίνο «προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, «αλλά δεν εξαντλούνται όλα σε αυτή». Τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ παραπέμπουν στην ολοκλήρωση των ελέγχων από την Τρόικα, προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για το διάστημα μετά το 2014.