H ΠΟΒΑΚΩ στο 14ο Πολυσυνέδριο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Για την «αέναη διαδικασία της καινοτομίας» στο χώρο της αργυροχρυσοχοΐας και του κοσμήματος καθώς «η καλλιτεχνική σκέψη» υφίσταται στους αιώνες, μίλησε κατά τη διάρκεια του 14ου Πολυσυνεδρίου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Πέτρος Καλπακίδης, επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα της μη τεχνολογικής καινοτομίας του κλάδου.
Η αναφορά του κ. Καλπακίδη στο πλαίσιο της ενότητας «Καινοτομία & Τουρισμός» εστίασε στην ετοιμότητα του κλάδου να ανταποκριθεί σε όλες τις υψηλές απαιτήσεις του τουρισμού πολυτελείας, αρκεί να «υπάρξουν αυτοί οι τουρίστες», ενώ έγινε ειδική μνεία στην καινοτομική τεχνική που αναπτύσσεται στο ίδρυμα «Ορμύλια» στο Βατοπέδι Χαλκιδικής, σύγχρονη μέθοδος που ανιχνεύει και πιστοποιεί υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο κάθε πολύτιμο αντικείμενο, χωρίς να το καταστρέφει.
Τις εντυπώσεις ωστόσο «έκλεψε» η ενημέρωση του πολυπληθούς ακροατηρίου του συνεδρίου – στο οποίο περιλαμβάνονταν και πολλοί δημοσιογράφοι – για τις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ ΠΟΒΑΚΩ και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργηθεί «επιτέλους» – όπως σημειώνουν όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου – σχολή ΑΕΙ αργυροχρυσοχοΐας.
Για μία ακόμη φορά ο κ. Καλπακίδης εμφανίστηκε αποφασισμένος να προωθήσει , μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με κάθε τρόπο στην επίσημη πολιτεία αλλά και στους αρμόδιους φορείς, το πάγιο αίτημα ενός κλάδου που με το βάρος της ιστορίας 6.000 χρόνων, αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία.
Σήμερα, οι συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά με το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Φλώρινα, συνεχίζονται και είναι «σε καλό δρόμο», είπε ο κ. Καλπακίδης, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί προϊόν στρατηγικής επιλογής, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προπύργιο των ελληνικών τεχνών σε μια νευραλγική περιοχή των συνόρων, ενισχύοντας την περιφερειακή οικονομία και αναδεικνύοντας την ευαισθησία της Ομοσπονδίας για την ενίσχυση των συνοριακών δήμων.