ΓΣΕΕ: Τεράστιο πρόβλημα στο Ασφαλιστικό, η Ελλάδα θα έχει από τα ακριβότερα συστήματα

Ενα από τα πλέον δαπανηρά κοινωνικά συστήματα θα έχει η Ελλάδα ως το 2050 εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα βιωσιμότητας, προειδοποιεί η ΓΣΕΕ επικαλούμενη μαθηματική έρευνα, την οποία έχει στα χέρια του και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Την Δευτέρα ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια, με την κατάθεση του του εκπροσώπου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη.

 

Αυτός έδωσε έμφαση στο ασφαλιστικό σύστημα και επικαλούμενος μαθηματική έρευνα την οποία διενεργεί η ΓΣΕΕ για την βιωσιμότητα του μέχρι το 2050, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά τότε η χώρα θα έχει ένα από τα πιο ακριβά κοινωνικά και οικονομικά συστήματα.

 

Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Ρομπόλης τα στοιχεία της έρευνας αυτής έχουν γίνει γνωστά και στον πρωθυπουργό ενόψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών που είναι σε εξέλιξη.

 

Όπως διευκρίνισε, ο κ. Ρομπόλης πάντα οι ελληνικές κυβέρνησης ζητούσαν την άποψη της ΓΣΕΕ το ίδιο συνέβη και τώρα, και έτσι και η σημερινή κυβέρνηση, έχει υπόψη της όλα τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει και νέα συνάντηση.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, «τα 16 συνολικά ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να γίνουν τρία, και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορεί να μείνει μόνο ένα ασφαλιστικό ταμείο».

 

Απαντώντας στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται στο 11% και αυτό σημαίνει ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο ίδιο επίπεδο.

 

«Είναι θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων. Και να πούμε ότι της καταργούμε η εξοικονόμηση πόρων θα είναι της τάξεως των 320 εκ ευρώ το χρόνο. Τόσο είναι ετησίως το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Τα βασικότερα προβλήματα του ασφαλιστικού είναι η ανεργία και η γήρανση» σημείωσε ενώ εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα, μέχρι το 2025 η ανεργία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 800.000 χιλιάδες.