Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Οι πολίτες δεν ψάχνουν για συνέχειες αλλά για τομές
“Το πρόβλημα στις παρούσες εκλογές δεν είναι η απλή αναλογική αλλά το γεγονός ότι από κάποιους συνδυασμούς έχει υιοθετηθεί ένας πολιτικός λόγος του φαίνεσθαι και της επικοινωνιακής ατάκας. Εμείς μιλάμε για την ουσία της αυριανής ημέρας και προτείνουμε πώς θα διαχειριστούμε τη Θεσσαλονίκη”.
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης κατά τη συμμετοχή του στο debate που οργάνωσε η ΕΡΤ3. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης “Υψίπολις” τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων προέκυψε όχι μόνο από το νέο εκλογικό σύστημα αλλά και από την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων από την ίδια την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
“Οι πολίτες δεν ψάχνουν για συνέχειες αλλά για τομές” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρωτιάδης. “Βέβαια τις τομές αυτές δεν θα τις βρούνε σε σχήματα που εμμένουν να έχουν κεντρικές κομματικές στηρίξεις. Θα πρέπει να τις αναζητήσουν σε σχήματα με μία φρεσκάδα, με μία ριζοσπαστική διάσταση στην προσέγγισή τους αλλά και με μία ρεαλιστική πρόταση στα ζητήματα που προτάσσουν”.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν φοβάται να διαχειριστεί ένα πολύχρωμο δημοτικό συμβούλιο προσθέτοντας ότι η πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία του απέδειξε ότι δεν είναι δύσκολο να διαχειριστείς μία πολύχρωμη προσέγγιση αρκεί να έχεις εξαρχής διατυπωμένη μία συγκεκριμένη θέση και κατεύθυνση και να την έχεις νομιμοποιήσει στην τοπική κοινωνία.
“Μου κάνει αλγεινή εντύπωση κορυφαίες, ως προς τους μηχανισμούς και τις οικονομικές στηρίξεις, παρατάξεις να μην έχουν καταθέσει ακόμη συγκροτημένο προγραμματικό λόγο. Αυτό πρέπει να δει ο πολίτης. Να ψάξει να βρει τον προγραμματικό λόγο κάθε παράταξης” πρότεινε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. “Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί να φέρουμε την πολιτική στο πραγματικό διακύβευμα. Εμείς πρόταση για τη Θεσσαλονίκη έχουμε, την καταθέσαμε και πιστεύουμε ότι θα είναι πλειοψηφική”.
Η ΔΚ “Υψίπολις” έχει επεξεργαστεί έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που οραματίζεται τη Θεσσαλονίκη ως διεθνές κέντρο του μοντέρνου, του σύγχρονου, του ανοικτού, του προοδευτικού ελληνισμού και όχι κλειστοφοβική. Μία πόλη που θα λειτουργεί με πρόσημο την περιβαλλοντική και κοινωνική ισορροπία και όχι με βάση μοντέλα της δεκαετίας του ’50 και του ’60 με περαιτέρω μπετονοποίηση των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων. Μία πόλη όπου η παραγωγική της δραστηριότητα θα σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά της περιοχής και όχι με τις μεγάλες πολυεθνικές.
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης ανέφερε ακόμη ότι ο κεντρικός πολιτικός δήμος πρέπει να υπερβεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και να επιτύχει μία μητροπολιτική συνεργασία με όμορους δήμους σε βασικής φύσεως ζητήματα όπως στην κυκλοφορία, στη μαζική μεταφορά, στην αξιοποίηση στερεών απορριμμάτων, στην ανάδειξη των ανοικτών χώρων σε χώρους πρασίνου και δημιουργικής δράσης, στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και των τομέων της οικονομίας που σχετίζονται μ’ αυτό.
Τέλος με αφορμή τα επεισόδια έξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά ο επικεφαλής της ΔΚ “Υψίπολις” υπογράμμισε την ανάγκη μητροπολιτικής συνεργασίας και αξιοποίησης του δικτύου της διπλωματίας των πόλεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
“Πρέπει να εργαστούμε σε δύο κατευθύνσεις: Στη διαχείριση των συγκεκριμένων προσφυγικών ροών που βρίσκονται στη χώρα μας ώστε να ζουν όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινα και σωστά και ανταποκρινόμενοι στον πολιτισμό μας. Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιλέξουν να μείνουν εδώ- που μάλλον είναι λίγοι-να ενσωματωθούν σιγά- σιγά στην τοπική κοινωνία μέσα από προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης, υποστήριξης κοινωνικής και οικονομικής. Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες στη διευκόλυνση ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πάνε στους προορισμούς που έχουν επιλέξει” κατέληξε ο κ. Ζαρωτιάδης.