Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
Συνέντευξη τύπου για τη δεοντολογική, θεσμική και επαγγελματική κατοχύρωση του λειτουργήματος του δημοσιογράφου το οποίο πλήττεται από πρακτικές που αντιστρέφονται των δεδηλωμένων στόχων της ΕΣΗΕΜΘ και του καθημερινού αγώνα των μελών της έδωσε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
Στη συνέντευξη που δόθηκε, για συμβολικούς λόγους, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης επισήμανε τα εξής:
- Στην σύγχρονη εποχή, το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και ο ρόλος του / της δημοσιογράφου αποκτά μια ιδιαίτερη θεσμική / κοινωνική σημασία: αυτήν του θεματοφύλακα του δικαιώματος του πολίτη στην ελεύθερη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της Πληροφορίας και του υπερασπιστή από φαινόμενα σκόπιμης παραπληροφόρησης, διακίνησης ψευδών ειδήσεων και μεταλήθειας.
- Ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καθώς και ως Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στην οποία συμπεριλαμβάνεται το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, έχω την υποχρέωση να αναδείξω φαινόμενα που αντιστρέφονται του καθημερινού αγώνα του / της δημοσιογράφου / λειτουργού και των δεδηλωμένων στόχων της ΕΣΗΕΜΘ.
- Αναγνωρίζω και σέβομαι απολύτως την ανάγκη των ΜΜΕ να αναζητήσουν, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και τη σχετική δεοντολογία, πόρους χρηματοδότησης της λειτουργίας και της ανάπτυξής τους, μεταξύ αυτών την πώληση διαφημιστικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας προφανώς και τις προεκλογικές περιόδους.
- Θεωρώ όμως δεοντολογικά κατακριτέο να συνδυάζεται η παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών με την ειδησεογραφική λειτουργία των ΜΜΕ, δημιουργώντας επί σκοπώ φαινόμενα παραδημοσιογραφίας και παραπληροφόρησης.
- Επιπρόσθετα, καθώς παράλληλα με τη δεοντολογική εκτροπή προκύπτουν και ζητήματα που προσβάλλουν το υφιστάμενο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, ζητούμε τη συνολική διερεύνηση των πρακτικών που ακολουθούνται, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, και καταγγέλλουμε περιπτώσεις δημόσιων φορέων πληροφόρησης και ειδησεογραφίας, των οποίων το κύρος με το οποίο τους έχει προικίσει η Πολιτεία μας καθιστά ακόμη πιο κατακριτέα την πρακτική της εμπορευματοποίησης της ειδησεογραφικής λειτουργίας τους – π.χ. αναπαραγωγή δελτίων τύπου και «ειδήσεων» επί πληρωμή. Τα σχετικά στοιχεία που έχουμε συλλέξει, οφείλω και θα τα καταθέσω αρμοδίως στις εισαγγελικές αρχές.
- Ανάλογο είναι και το καθεστώς με τις κατά παραγγελία αγορασμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποσκοπούν να επιβάλλουν φαβορί και να αναδείξουν «outsiders» για να ποδηγετήσουν την επιλογή του / της κάθε ενός / μιας, ή και να «διευκολύνουν» διαπαραταξιακές συνεννοήσεις και συνεργασίες. Πέρα από τη συγκεκριμένη, πολιτική κριτική μας στο υφιστάμενο πλαίσιο, η οποία δικαιολογείται απολύτως από την ίδια την κατάσταση που επικρατεί, ζητούμε, τουλάχιστον, σε κάθε δημοσιοποίηση και αναπαραγωγή δημοσκοπικών αποτελεσμάτων να διατυπώνεται ξεκάθαρα ο / η άμεσα ή έμμεσα παραγγέλων -ουσα και / ή όποιος -α έχει πληρώσει για τη διενέργεια της έρευνας.
- Όσο δε για την πολιτική διάσταση, ως ΥΨΙΠΟΛΙΣ έχουμε επιλέξει να απέχουμε από τις ως άνω πρακτικές και να παλέψουμε για να κατακτήσει η Θεσσαλονίκη μια άλλη, γνήσια, ουσιαστική διεργασία του πολιτεύεσθαι. Ελπίζουμε να βρούμε σε αυτήν την κατεύθυνση πολλούς συμμάχους. Με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε να εκφράσουμε την αναγνώρισή μας στα ΜΜΕ της Πόλης και της Χώρας που ανθίστανται και υπερασπίζονται την τιμή και τον ρόλο τους.
- Τέλος, τα ως άνω φαινόμενα πλήττουν καταφανέστατα, δεοντολογικά και επαγγελματικά τον / τη δημοσιογράφο. Ως ΥΨΙΠΟΛΙΣ έχουμε αποδείξει με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας και το δημοσιοποιημένο πρόγραμμά μας τη συνολική αναγνώριση της σημασίας της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας, αλλά και ειδικότερα στο πλαίσιο της συμβολής τους στην προώθηση της «δημιουργικής βιομηχανίας» στην Πόλη μας. Ως εκ τούτου καλούμε την ΕΣΗΕΜΘ να πάρει πρωτοβουλίες κατάδειξης και αντιμετώπισης των ως άνω φαινομένων, στις οποίες θα μας βρει προφανώς συμμάχους, εμάς αλλά και άλλες δημοτικές κινήσεις.