Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Η αστυνόμευση είναι η ασπιρίνη. Η χωρικά ισόρροπη ανάπτυξη είναι η θεραπεία
Η προώθηση μίας ζώνης παραγωγικών δραστηριοτήτων ήπιας όχλησης και η δημιουργία θέσεων εργασίας στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Την πρόταση αυτή διατύπωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της ΔΚΘ “Υψίπολις” Γρηγόρης Ζαρωτιάδης στο debate υποψηφίων δημάρχων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων Αθήνας.
“Η αστυνόμευση είναι η ασπιρίνη. Η χωρικά ισόρροπη ανάπτυξη είναι η θεραπεία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρωτιάδης και συμπλήρωσε: “Ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το λιμάνι και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, για τη δημιουργία ενός πάρκου διαμετακομιστικού εμπορίου, logistics και παραγωγικών υπηρεσιών μικρής όχλησης που θα ξαναδώσει ζωή στα δυτικά της πόλης, θα δημιουργήσει ανάπτυξη, θα συμβάλει στην ανάκτηση των δημοσίων χώρων και θα ξαναφέρει τους πολίτες στις περιοχές αυτές. Η λύση- θεραπεία προκύπτει μέσα από το σχέδιο και την υλοποίηση τέτοιων αναπτυξιακών παρεμβάσεων και ο δήμος έχει ρόλο σ’ αυτό”.
Την ίδια φιλοσοφία σημείωσε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε και για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
“Όταν έχουμε μία άσχημη μυρωδιά τι κάνουμε; Ανοίγουμε τις πόρτες και τα παράθυρα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της παραβατικότητας στους δημόσιους χώρους. Η λύση είναι: Ανοίξτε τους δημόσιους χώρους. Ανοίξτε τους σε δράσεις. Σχεδιάστε προγράμματα πολιτιστικής, ατομικής και συλλογικής παρέμβασης. Αυτό προτείνουμε εμείς. Να φέρουμε τους πολίτες στους δημόσιους χώρους” υπογράμμισε ο κ. Ζαρωτιάδης.
Ο επικεφαλής της ΔΚΘ “Υψίπολις” ανέφερε ακόμη ότι “η επιμονή στη συζήτηση ξεκομμένων ζητημάτων της καθημερινότητας αποτελεί τον βίαιο συντηρητισμό του πολιτικού λόγου του σήμερα”.
“Εμείς δεν είμαστε εδώ για να μαζέψουμε τα σκουπίδια- προφανώς και θα τα μαζέψουμε. Είμαστε εδώ για να ανοίξουμε δρόμους ανάπτυξης για την πόλη μας. Πρέπει να μιλάμε ολιστικά ξεκινώντας από τα μακροπρόθεσμα οράματα, σχέδια και σκοπούς, γειώνοντάς τα μέχρι το σήμερα. Εμείς, ως “Υψίπολις” έχουμε ένα ολοκληρωμένο, τολμηρό και συνάμα απόλυτα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο δίνει πνοή και συνδέει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης μας και τα μετατρέπει σε θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα με τη διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας στις γειτονιές και την προώθηση της δημιουργικής οικονομίας” είπε ο κ. Ζαρωτιάδης.
Για το θέμα των συγκοινωνιών ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί συνδυασμοί έχουν υιοθετήσει τις θέσεις που, από την πρώτη στιγμή, ανέπτυξε η ΔΚΘ “Υψίπολις”.
“Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι αρκετοί ανθυποψήφιοί μου τάσσονται πλέον υπέρ της θέσης που εκφράσαμε εδώ και καιρό, πως το μετρό δεν είναι πανάκεια. Ήταν μία λάθος επιλογή γιατί κόστισε το δεκαπλάσιο απ’ αυτό που θα μπορούσε να είχε κοστίσει ένα υπέργειο σύστημα σταθερής τροχιάς. Ο λόγος που επιλέχθηκε ήταν όχι γιατί αποτελούσε την καλύτερη λύση για την πόλη αλλά γιατί το επέβαλαν τα κατασκευαστικά συμφέροντα. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας με ηλεκτροκίνητα minibuses, υπέργεια μέσα σταθερής τροχιάς, θαλάσσια συγκοινωνία και περικεντρικά πάρκινγκ” σημείωσε ο κ. Ζαρωτιάδης.
Για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές ο επικεφαλής της ΔΚΘ “Υψίπολις” τόνισε ότι “η τουριστική ανάπτυξη της πόλης δεν κρέμεται από το αν είναι ανοικτά κάποια καταστήματα την Κυριακή” ενώ για το πανεπιστημιακό άσυλο επισήμανε ότι: “Δεν ανήκει σε κανέναν. Είναι κτήμα όλων όσων υπάρχουν και παρεμβαίνουν στο πανεπιστήμιο. Αποτελεί μία κατάκτηση της ελληνικής πολιτείας και πρέπει να το διασφαλίσουμε”.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη “Συμφωνία των Πρεσπών”, υπογράμμισε ότι είναι μία κακή συμφωνία την οποία ο ίδιος θα καταψήφιζε αν βρισκόταν στο εθνικό κοινοβούλιο.
“Ο λόγος που πιστεύω ότι είναι μία κακή συμφωνία είναι γιατί θεωρώ ότι αποτελεί μία πρόχειρη συμφωνία που ανοίγει θέματα, παρά τα κλείνει. Είναι μία συμφωνία που επιβλήθηκε βιαίως από εξωβαλκανικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Επίσης με ενόχλησε πολύ το γεγονός ότι είδαμε να συμβαίνει και στη χώρα μας αυτό που βλέπαμε σε άλλες δημοκρατίες. Δηλαδή, μία εβδομάδα πριν από την κεντρική ψηφοφορία στο εθνικό κοινοβούλιο, να παρεμβαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος με επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, με μοναδικό αντικείμενο το θέμα αυτό” κατέληξε ο κ. Ζαρωτιάδης.