Google: Στόχος οι παραδόσεις δεμάτων με drones το 2017

drones1

Κάποια στιγμή μέσα στο 2017 προσδοκά η Alphabet (στην οποία υπάγεται πλέον η Google) να αρχίσουν οι παραδόσεις δεμάτων σε καταναλωτές μέσω drones.

Ο Ντέιβιντ Βος, επικεφαλής του Project Wing, δήλωσε σε συνδιάσκεψη στην Ουάσινγκτον ότι η εταιρεία του είναι σε επαφές με την FAA (Federal Aviation Administration) και άλλους φορείς σχετικά με το στήσιμο ενός συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για drones που θα χρησιμοποιούσε τεχνολογίες Ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας για τον συντονισμό πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ύψη κάτω των 152 μέτρων. «Στόχος είναι να έχουμε αρχίσει επιχειρηματική δραστηριότητα το 2017» είπε σχετικά.

Υπενθυμίζεται πως το Project Wing είχε ανακοινωθεί αρχικά τον Αύγουστο του 2014, με την εταιρεία να ανεβάζει στο YouTube βίντεο λειτουργικού πρωτοτύπου της στην Αυστραλία.
Τα αεροσκάφη της Google προορίζονται για αποστολή προμηθειών σε απομακρυσμένες περιοχές ή για ανθρωπιστική βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών.

Το εν λόγω μοντέλο είχε άνοιγμα φτερών περίπου 1,5 μέτρα και διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκίνητους έλικες.  Το συνολικό βάρος (περιλαμβανομένου του πακέτου προς παράδοση) είναι περίπου 10 κιλά, εκ των οποίων τα 8,5 είναι το αεροσκάφος.

Όπως φαίνεται στο συγκεκριμένο βίντεο, το πακέτο αφήνεται στο έδαφος μέσω ενός καλωδίου, το οποίο στη συνέχεια τραβιέται πίσω στο drone.

Ο σχεδιασμός του είναι αυτός της «ενιαίας πτέρυγας» (μία μορφή ιπτάμενης πτέρυγας) , ενώ ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι το ότι στο έδαφος «κάθεται όρθιο» στην ουρά του, με τους έλικες να κοιτούν τον ουρανό- ωστόσο μετά την απογείωση οριζοντιώνεται και πετά κανονικά. Ο σχεδιασμός αυτός του παρέχει τα πλεονεκτήματα τόσο των ελικοπτέρων όσο και των αεροσκαφών.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, αντίθετα με τα στρατιωτικά drones που χρησιμοποιούνται σήμερα, τα οποία ελέγχονται εξ αποστάσεως από πιλότους, τα drones της Google είναι αυτόνομα, καθώς προγραμματίζεται  ο προορισμός και στη συνέχεια πετούν μόνα τους προς τα εκεί.

Εντός των ΗΠΑ, το Project Wing έχει πραγματοποιήσει δοκιμές και με τη NASA. Ο Βος – ο οποίος είναι συν-πρόεδρος μιας ειδικής task force που έχει επιφορτιστεί με τη δημιουργία μητρώου για drones- εκτιμά πως ένα σύστημα εντοπισμού/ ελέγχου drones, έτσι ώστε να μένουν μακριά από συμβατικά αεροσκάφη θα μπορούσε να στηθεί εντός 12 μηνών.