Γώγος: Το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική έχει καλυφθεί από ασθενείς με κορωνοϊό

Τους λόγους για τους οποίους αναμένεται να ληφθούν επιπλέον οριζόντια μέτρα στην Αττική για τον κορωνοϊό εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας λόγο για μια «δυναμική ροή συνεχών κρουσμάτων» στην Αττική.

Οπως είπε σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο στον Θέμα 104,6, «η «κάλυψη των κλινών στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη και είναι περίπου στο 60% σε σχέση με τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ».

Ο κ. Γώγος επισήμανε, παράλληλα, ότι «υπάρχει αριθμός κλινών που δεν έχει ανοίξει. Το καλοκαίρι έκλεισαν κλίνες Covid που είναι στη διάθεσή μας». Αναφερόμενος στους ασθενείς που νοσηλεύονται, σημείωσε: «Μιλάμε για σοβαρά πάσχοντες. Αυτό μας δίνει μια αίσθηση κινδύνου και πρέπει να προλάβουμε. Το σημαντικό με τον κορωνοϊό είναι να προλαβαίνεις».

Οι συνέπειες του καλοκαιριού…
Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα στην Αττική, είπε ότι «είναι απόνερα της διασποράς στις μικρότερες ηλικίες το καλοκαίρι. Αυτή η ηλικία των 20-30, σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα των 40άρηδων, μετέφερε την καμπύλη προς τους 50άρηδες και πάει τα σοβαρότερα περιστατικά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Υπάρχει ένας αριθμός ασθενών σε μικρότερες ηλικίες κάτω των 60 ετών. Οι βαρέως πάσχοντες είναι περίπου 70 ετών κατά μέσο όρο», υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Η Αθήνα είναι μια περιοχή που η διασπορά είναι ευκολότερη. Υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει εστίαση, υπάρχουν τα μπαρ, υπάρχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αποτελούν επιπρόσθετο κίνδυνο. Ελπίζουμε στα σχολεία να εξελιχθούν τα πράγματα όπως πρέπει. Τα παιδιά είναι λιγότερο μεταδότες», πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Χρήση μάσκας και μέτρα
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν τα παιδιά φορούν μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρή. Και επειδή στα παιδιά υπάρχει μια ιδιαίτερη επιτήρηση, ελπίζουμε οι στενές επαφές να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπάρχει κίνδυνος, αλλά ελπίζουμε ότι με την επιτήρηση θα αντιμετωπιστεί».

«Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο τα μέτρα αλλά και η εφαρμογή τους. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη παρακολούθηση και επιτήρηση των μέτρων», πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Οπως διευκρίνισε, «η πρόταση είναι η χρήση της μάσκας να είναι σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός. Δεν έχουμε μπει ακόμα στο ”μάσκα παντού, για όλους”».

Δικαιολογώντας τη σκέψη για οριζόντια μέτρα στην Αττική, είπε ότι «η οριζοντίωση των μέτρων μάλλον χρήσιμο θα είναι. Σε μια πόλη που έχει τόσους δήμους ο επιμερισμός δεν θα οδηγούσε πουθενά». Ωστόσο, χαρακτήρισε «πολύ προχωρημένο το να υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης ανά δήμους. Δεν υπάρχει ανάγκη για ηλικιωμένους να μετακινούνται με χαρτί».



Πηγή: iefimerida.gr