Γιώργος Χατζημαρκάκης: “Αδιαπραγμάτευτη η προστασία της πρώτης κατοικίας”
“Οι Έλληνες πολιτικοί θα έπρεπε να βγάλουν ‘κόκκινη κάρτα’ στη τρόικα μόλις αυτή έκανε αναφορά σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Είναι ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Ένα ζήτημα που δεν χωρά διαπραγμάτευση. Η λέξη οικογένεια δεν περιλαμβάνει τυχαία και τη λέξη ‘οίκος’. Αν βγάλουμε στο πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία, θα είναι σα να ανατινάζουμε μία κουλτούρα ζωής χιλιάδων ετών. Δυστυχώς, όμως, οι Έλληνες πολιτικοί δεν το έπραξαν”, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο radio1d.gr ο πρόεδρος του κόμματος Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών και πρώην ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Αναφερόμενος στα ‘κόκκινα δάνεια’ και το χειρισμό τους από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Χατζημαρκάκης ότι δεν υπάρχει σωστή διαπραγμάτευση. “Το πολιτικό σύστημα δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Είναι άλλο πράμα να φωνάζεις στα κανάλια και άλλα να άλλο να τροφοδοτείς τα ΜΜΕ με σωστή ενημέρωση. Το μόνο πράγμα που έχουν καταφέρει οι Έλληνες πολιτικοί στο συγκεκριμένο πεδίο είναι να τρομοκρατήσουν τον κόσμο”, πρόσθεσε.
Τόνισε με έμφαση ότι οι τράπεζες -ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- είναι ένα “ισχυρό, μεγάλο και αποτελεσματικό λόμπι”, το οποίο δεν έχει όφελος να είναι ενημερωμένοι οι ευρωπαίοι πολίτες πάνω σε καταναλωτικά και τραπεζικά ζητήματα. “Η ενημέρωση των πολιτών ποικίλει ανάλογα με την περιοχή. Οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας είναι σωστά ενημερωμένοι καθώς η οικονομία των χωρών τους βασίζεται στο τραπεζικό σύστημα. Οι γερμανοί είναι σε ένα μεγάλο βαθμό”, είπε. Σε ότι αφορά την ελληνική πολιτική σκηνή είπε ότι το πολιτικό σύστημα πανικοβάλλεται και ζήτησε “υψηλότερο επίπεδο πολιτικού συντονισμού”, φέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγήν τις παλινωδίες του ΕΝΦΙΑ.
Εκτίμησε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας “συμπαθεί” και “πάει” τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο συναντά τακτικά και ξεκαθάρισε πως η Γερμανία εξακολουθεί να κερδίζει από την ελληνική οικονομική κρίση, φέροντας ως παράδειγμα την ανακοίνωση ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ το μήνα. Διέγνωσε αλλαγή πολιτικής της λιτότητας, όχι με τεράστια άλματα αλλά με σταθερά βήματα και μπροστάρηδες τους: Γιούνκερ, Σουλτς και Ντράγκι.
Σε ότι αφορά το δικό του πολιτικό μέλλον, είπε ότι θα συμμετάσχει στις επόμενες εθνικές εκλογές και ότι βρίσκεται σε διάλογο και επαφή με άλλα κόμματα του κεντρώου χώρου προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr