Γιατί οι Έλληνες μεταναστεύουν στη Βρετανία

Στους 75.000 ανέρχονται οι Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία παραμένει ένας άκρως ελκυστικός τόπος μετανάστευσης, παρά την επικείμενη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τάση φυγής προς το βρετανικό νησί εκτινάχθηκε μετά το 2010, έτος έλευσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Από τους 75.000, άλλωστε, οι περίπου 55.000 έχουν εγκατασταθεί στη Μεγάλη Βρετανία μόλις τα τελευταία οκτώ χρόνια!

Οι αυξητικές τάσεις ήταν διαρκείς έως και το 2016, όταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit «περιόρισε» εν μέρει τη μεταναστευτική ροή των Ελλήνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός πληθυσμός στο νησί είναι κατά κύριο λόγο νεαρής ηλικίας, καθώς σε πάνω από 10.000 ανέρχεται – μόνο – ο αριθμός των φοιτητών.

«Η Βρετανία εμφανίζεται ως ένας κύριος προορισμός της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης. Ουσιαστικά μαζί με τη Γερμανία, από κοινού φιλοξενούν το ήμισυ των μεταναστών που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης» τονίζει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μανώλης Πρατσινάκης.

Όσον αφορά τα αίτια αυτής της μεταναστευτικής ροής, ο πρόεδρος της Grant Thornton στην Ελλάδα, Νίκος Καραμούζης, εκτιμάει ότι η υψηλή ανεργία, οι φορολογικοί συντελεστές και η έλλειψη ελπίδας για καλύτερη ζωή και ευκαιρίες, αποτελούν τους κύριους παράγοντες που τροφοδότησαν αυτή τη φυγή.

«Είναι μία απίστευτη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και ολέθρια απώλεια για την οικονομία και την κοινωνία» επισημαίνει, χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, το 70% των ενήλικων μεταναστών, είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ η μεταναστευτική ροή μεταξύ ανδρών και γυναικών φαίνεται να είναι ισορροπημένη (50%- 50%).

Παράλληλα, με βάση στοιχεία από το Labour Force Survey, η πλειονότητα των Ελλήνων (60%) εργάζεται σε επαγγέλματα που ανήκουν στην κατηγορία professionals (π.χ. γιατροί, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι) και semi professionals (βοηθοί επαγγελματιών).

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται μια αυξητική τάση στον αριθμό όσων εργάζονται σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης (25%).

πηγή
https://www.naftemporiki.gr/society