Γιατί ο Τσίπρας θέλει να αλλάξει τώρα την ηγεσία του Αρείου Πάγου -Οι ειδικοί εξηγούν
Σε μείζον ζήτημα για το κύρος της Δικαιοσύνης αναδεικνύεται η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στον ορισμό νέων ανώτατων δικαστών λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου για επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς, ενώ συνταγματολόγοι τονίζουν ότι αυτή η κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπακούει στο πνεύμα του Συντάγματος, με το βάρος να πέφτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Το βράδυ της 26ης Μαΐου ο κ. Τσίπρας με την δήλωση του για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών παραδέχτηκε επί της ουσίας την δυσαρμονία της κυβέρνησης του με την βούληση του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς δεν νοείται, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Μανιτάκης: Προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος
Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης, χαρακτηρίζει «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος», την περίπτωση κατά την οποία να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι «έχει χάσει η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα».
Χρυσόγονος: Καταδιόλευση του άρθρου 90 του Συντάγματος
Ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση εμφανίζεται και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος που υποστηρίζει ότι η επιλογή νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου μέσα στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα «συνιστά καταδολίευση του άρθρου 90 του συντάγματος»
Πρώην αντιεισαγγελέας ΑΠ: Θα σφραγιστούν οι συγκεκριμένοι δικαστές, ως όργανα για να εξυπηρετήσουν κάτι
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και στους ίδιους τους δικαστικούς που φοβούνται ότι ανάλογες κινήσεις πλήττουν το κύρος της δικαιοσύνης. «Σκέπτομαι την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι δικαστές που έχουν ήδη προεπιλεγεί από τα αρμόδια όργανα της Βουλής, κινδυνεύουν να σφραγιστούν σε όλη τους τη ζωή πως είναι όργανα που εξελέγησαν από μια κυβέρνηση για να εξυπηρετήσουν κάτι», υποστηρίζει ο Βασίλειος Μαρκής, πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων.
Η ΝΔ συνδέει την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη
Η σπουδή της κυβέρνησης να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα τα πρόσωπα που θα πληρώσουν τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, των οποίων η θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου, συνδέεται από την αντιπολίτευση με την προκήρυξη των εκλογών στις 7 Ιουλίου, αντί στις 30 Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής που έχει ολοκληρώσει το έργο της, έχουν περάσει τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις θέσεις του ανωτάτου δικαστηρίου και κάποια από αυτά χρίζουν ευρύτερης συναίνεσης. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής δικαστών που θα συγκέντρωναν την στήριξη και της αντιπολίτευση ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει, ωστόσο οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν προϊδεάζουν για μια τέτοια κίνηση.
«Προσχηματικά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση»
Πηγές της αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν προσχηματικά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, για να προχωρήσει στην άμεση επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Κι αυτό γιατί η ίδια κυβέρνηση άφησε τους θεσμούς ακέφαλους για τέσσερις μήνες από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2015. Κίνηση που την χαρακτηρίζουν εκ του πονηρού. Άφησε συγκεκριμένα ακέφαλα το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι ώστε να υπάρχει ως πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου. Έτσι η μόνη επιλέξιμη για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού σε περίπτωση πρόωρων εκλογών να είναι «η δική τους κ. Θάνου», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Και πράγματι οι εκλογές έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015 και όντως η κ. Θάνου έγινε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της χώρας.
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση πιστεύει ότι έτσι θα προστατευτεί τα επόμενα χρόνια
Ιδιαίτερα αιχμηρή προς αυτό ήταν η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «νιώθει ότι βρίσκεται σε απόλυτη κρίση νομιμοποίησης αλλά θέλει να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο, λίγες ημέρες, λίγες ώρες τους μοχλούς της εξουσίας. Νομίζει ότι έτσι θα προστατευθεί σε σχέση με πράγματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση χωρίς το θώρακα της εξουσίας».
Το βάρος πέφτει στον Παυλόπουλο
Τώρα το βάρος πέφτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα κληθεί να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για να αποκτήσουν ισχύ οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό θα πρέπει να γίνει μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η θητεία της Ξένης Δημητρίου και του Βασίλη Πέππα. Δηλαδή να αποδεχτεί της επιλογές της κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.Τώρα το βάρος πέφτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα κληθεί να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για να αποκτήσουν ισχύ οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό θα πρέπει να γίνει μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η θητεία της Ξένης Δημητρίου και του Βασίλη Πέππα. Δηλαδή να αποδεχτεί της επιλογές της κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Βενιζέλος, Χρυσόγονος: Ο Παυλόπουλος πρέπει να αρνηθεί να υπογράψει την απόφαση
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον Προκόπη Παυλόπουλο «να αρνηθεί και να προστατεύσει το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, και να προστατεύσει και την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά».
«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας μπορεί και πρέπει να αρνηθεί να το υπογράψει», υποστηρίζει ο Κώστας Χρυσόγονος, ενώ ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος σημειώνει ότι «μια απόφαση μείζονος σημασίας που καθορίζει την ηγεσία της δικαιοσύνης για τα επόμενα 4 χρόνια θα έπρεπε να ληφθεί από την κυβέρνηση που θα έχει πρόσφατη την έκφραση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/eidikoi-exigoyn-giati-o-tsipras-allazei-pago