Γιατί οι εκλογές δεν αφορούν τους δανειολήπτες
Αγωνία και άγχος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη πολϋαναμενόμενη συζήτηση στο Eurogroup για τη πολυπόθητη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, σενάρια και πάλι για εκλογές στην Ελλάδα κυριαρχούν στον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται διρκώς σε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες των άλλων, των ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ισχυρούς των οργάνων της ΕΕ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πετύχει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, κάτι ου από πλευράς των δανειστών γίνεται αντιληπτό ως απόπειρα μετάβασης σε πολιτικές διαβουλεύσεις με το «αγκάθι» των προληπτικών μέτρων ενώ ήδη εγείρονται ερωτήματα για το ενδεχόμενο ακόμη και εκλογών.
Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση «υπολογίζει σε συμφωνία για να εκταμιευτούν χρήματα που θα της επιτρέψουν να εξυπηρετήσει δόσεις σε ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο». Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» από την πλευρά της αναφέρει, σε σχέση με το ελληνικό αίτημα για τη διενέργεια Συνόδου Κορυφής, πως «ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ανάγκη πολιτικών συνομιλιών». «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές σύμφωνα με τα σενάρια στην Αθήνα» προσθέτει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, αναφέροντας πως η διενέργεια της Συνόδου δεν είναι σίγουρη.
Το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» επαναφέρει σήμερα, μετά την αναβολή του Eurogroup, τα τρία σενάρια που θεωρεί πιθανά: Το πρώτο είναι το «πικρό χάπι» των μέτρων, δεδομένου και του πολιτικού κλίματος στην Αθήνα. Ως δεύτερο σενάριο, το πρακτορείο αναφέρει τις νέες εκλογές, λέγοντας πως ήταν το χαρτί που είχε παίξει ο έλληνας πρωθυπουργός πέρυσι με ευνοϊκή για εκείνον έκβαση -υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «ίσως χρειαστεί αυτή τη φορά περισσότερη προσπάθεια για να επιτύχει», όπως και τους ενισχυμένους κινδύνους από την αβεβαιότητα που θα προέκυπτε. Ως τρίτο σενάριο, «λίγο πιο κάτω από το «πυρηνικό όπλο» των εκλογών» όπως τις χαρακτηρίζει, το Bloomberg θεωρεί το δημοψήφισμα.
Όμως όλα αυτά τα σενάρια δεν αφορούν καθόλου μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών και φορολογούμενων. Τους Έλληνες δανειολήπτες. Γιατί δεν περιμένουν τίποτα θετικό, ιδίως μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τα κόκκινα δάνεια, η οποία δίνει το πράσινο φως για το ξεπούλημα στα distress funds όλων των κόκκινων δανείων από 1.1.2018. Δεν περιμένουν τίποτα θετικό οι Έλληνες δανειολήπτες, ούτε από τις ενδεχόμενες νέες εκλογές, ούτε από το ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα. Οι όποιες ελπίδες διατηρούσαν για να σώσουν τη κύρια κατοικία τους εξανεμίστηκε με τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τα κόκκινα δάνεια. Από δω και πέρα, μόνο χειρότερα μπορούν να περιμένουν από όποιο κόμμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ή ακόμη αν παραμείνει η κυβέρνηση ΣΥΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κι αυτό γιατί μας έχουν συνηθίσει στην άτακτη υποχώρηση και στο ξεχείλωμα των κόκκινων γραμμών. Κι αν δεν υποχωρήσει η σημερινή κυβέρνηση στο όριο των 120.000 ευρώ της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια, είναι σίγουρο ότι θα το κάνει η επόμενη, όποια κι αν είναι αυτή.
Γιατί μας έχουν αποδείξει περίτρανα οι Έλληνες βουλευτές, όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιες πρόκειται να είναι οι εξελίξεις και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια, με απώτερο στόχο, κατ’ αρχήν να διατηρήσουν και να παραμείνουν στα βουλευτικά τους έδρανα και κατά δεύτερον να φτάσουν μέχρι τα υπουργικά έδρανα, ώστε να μη χάσουν τα κεκτημένα τους και τους παχουλούς μισθούς τους, τη στιγμή που το 90% του ελληνικού λαού αιμορραγεί καθημερινά από τα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές και που τα κόμματα ψηφίζουν – ή επιτρέπουν να ψηφιστούν – στην ελληνική βουλή.
Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα οι Έλληνες δανειολήπτες από αυτούς που, όταν είναι στην αντιπολίτευση, εκτοξεύουν κορώνες, συνθήματα και υποσχέσεις κατά των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές εις βάρος του ελληνικού λαού, αλλά όταν έρθουν στην εξουσία ξεχνούν κορώνες, συνθήματα, υποσχέσεις και αγώνες, για να διπλωθούν προσκυνώντας με ευκολία περισσή μπροστά στους δανειστές.