Για λόγους ασφαλείας εκκενώνεται η εστία του ATEI Θεσσαλονίκης

Να εγκαταλείψουν -μέχρι την 1η Μαρτίου 2015- τη φοιτητική εστία, που βρίσκεται μέσα στο campus του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), καλούνται οι 210 σπουδαστές που διαμένουν εκεί.

Σε συνεδρίασή του, χθες, το 15μελές Συμβούλιο του Ιδρύματος, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της φοιτητικής εστίας, εξαιτίας άμεσης ανάγκης να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, ηλεκτροδότησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρομόνωσης, ύδρευσης και αποχέτευσης.

 

Η απόφαση στηρίχθηκε σε έκθεση τεχνικού ελέγχου, που εκπόνησε η τεχνική υπηρεσία του Ιδρύματος μετά την καταγραφή περιστατικών, τα οποία έθεταν εν αμφιβόλω τις συνθήκες ασφάλειας και λειτουργικότητας της εστίας.

 

«Επειδή δεν υπάρχει πετρέλαιο και οι φοιτητές χρησιμοποιούν θερμαντικά σώματα και αερόθερμα για να ζεσταθούν, πέφτουν διαρκώς οι ασφάλειες, δημιουργώντας κίνδυνο μέχρι και πυρκαγιάς. Τη νύχτα, δεδομένου ότι ο χώρος δεν είναι κέντρο Θεσσαλονίκης, αλλά σχετικά απομονωμένος, ακόμη και μικρά περιστατικά, χαμηλής επικινδυνότητας, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ, Παναγιώτης Τζιώνας.

 

Οι παράμετροι του προβλήματος είναι πολλές, με κρισιμότερη την άμεση ανάγκη εύρεσης χώρου στέγασης των φοιτητών της Εστίας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από την περιφέρεια και από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

 

Το ΑΤΕΙΘ, σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα, ζήτησε, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας, να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να βρεθεί μία προσωρινή λύση, π.χ. για τη μεταστέγαση των φοιτητών σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής, όπως αντίστοιχα έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.

 

«Οι φοιτητικές εστίες μεταφέρθηκαν στην αρμοδιότητά μας το 2011, από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία πρόβλεψη μεταφοράς κονδυλίων στον προϋπολογισμό μας, για τη συντήρηση και την υποστήριξή τους, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν πολλά προβλήματα, τόσο νομικά όσο και λειτουργικά», ανέφερε ο κ.Τζιώνας.

 

Διευκρίνισε, δε, ότι εφόσον το υπουργείο Παιδείας εξασφαλίσει στο ΑΤΕΙΘ την απαιτούμενη αδειοδότηση και χρηματοδότηση, οι αναγκαίες τεχνικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στη φοιτητική Εστία (νέο καλώδιο μεγάλης ισχύος ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα υπερφόρτωσης, εκτενείς μονώσεις κ.λπ.), δύνανται να προχωρήσουν άμεσα.

 

Τις δυσμενείς, λόγω παλαιότητας και κακής συντήρησης του κτιρίου, συνθήκες στη φοιτητική εστία, επιδείνωσε η έλλειψη πετρελαίου και η χρήση θερμαντικών σωμάτων, που δημιούργησε τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Η προμήθεια πετρελαίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει «μπλοκάρει» εδώ και δύο χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για λόγους που σχετίζονται με τη διαγωνιστική διαδικασία, με αποτέλεσμα η θέρμανση να καθίσταται αδύνατη, όχι μόνο στην Εστία, αλλά σε όλους του χώρους του Ιδρύματος, που χρησιμοποιούν συνολικά 16.000 φοιτητές. «Όπου υπάρχουν εργαστήρια και το επιτρέπουν οι χώροι τοποθετήθηκαν Α/C, όμως οι μεγάλες αίθουσες δε θερμαίνονται», σημείωσε ο κ.Τζιώνας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ