Για 2 χρόνια οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες
Μπορεί οι τράπεζες να καλούν τους δανειολήπτες να προσέλθουν για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, αλλά όλα δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι μόνο για δύο χρόνια.
Αυτό προκύπτει από τις καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο Σύλλογο Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Το τι θα γίνει μετά, ακόμα δεν έχει φανερωθεί, αλλά ο δρόμος για τη πώληση των κόκκινων δανείων στα distress funds παραμένει ανοιχτός και ο κίνδυνος απώλειας για την κύρια κατοικία των δανειοληπτών δεν έχει αποφευχθεί.
Σ’ αυτό συνηγορούν και οι τελευταίες αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που εισηγείται την πώληση των κόκκινων δανείων στα distress funds αν οι τράπεζες αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν τεθεί στη πρόοδο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. «Κεφαλαιακά πέναλτι» ονομάζει η ΤτΕ αυτή τη νέα της απόφαση, αλλά στην ουσία αυτά τα πέναλτι δεν έχουν στόχο να πλήξουν τις τράπεζες, αλλά αυτούς τους ίδιους τους δανειολήπτες, οι οποίοι και πάλι θα πληρώσουν τη νύφη για την όποια «απόκλιση των τραπεζών από τους στόχους».
Η ΤτΕ θα αξιολογήσει τις ελληνικές τράπεζες στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016 και εν συνεχεία στα τέλη Μάιου του 2016 για να διαπιστώσει την πρόοδο στην διαχείριση των κόκκινων δανείων. Όπως διαβάζουμε, η ΤτΕ έχει αποφασίσει ότι «κάθε τρίμηνο θα αξιολογείται η πορεία διαχείρισης των NPLs στις ελληνικές τράπεζες». Και τον Μάιο του 2016 θα θέσει συγκεκριμένη στοχοθεσία για κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Και αν οι αποκλίσεις από τους στόχους είναι μεγάλες τότε οι τράπεζες θα υποχρεώνονται να πουλάνε δάνεια σε distress funds ή εταιρίες διαχείρισης.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αν η οικονομική κατάσταση κάποιου δανειολήπτη επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στη νέα ρύθμιση που έκανε με τη τράπεζα για να πληρώσει τις δόσεις του δανείου του, η ΤτΕ θα υποχρεώνει την τράπεζα «που δεν έπιασε το στόχο της» να πουλήσει το συγκεκριμένο δάνειο σε εταιρεία διαχείρισης ή σε distress funds. Και μπορεί να μας λένε ότι τα distress funds δεν ενδιαφέρονται για τα σπίτια των δανειοληπτών γιατί δεν έχουν μεγάλο κέρδος από την πώλησή τους, αλλά σίγουρα δεν θα κρατούν ανεκμετάλλευτα όσα ακίνητα συγκεντρώσουν. Με κάποιο τρόπο, αυτός είναι και ο σκοπός τους άλλωστε, θα προσπαθήσουν να τα πουλήσουν για να βγάλουν κάποιο κέρδος.
Το οξύμωρο είναι ότι οι τραπεζίτες φέρονται να αντιδρούν στην πώληση κόκκινων δανείων σε distress funds, αλλά αυτή που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να τα πουλήσουν είναι η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, που υποτίθεται ότι ελέγχεται από το κράτος και τη κυβέρνηση, η οποία είναι η ίδια που υποσχέθηκε ότι θα προστατέψει την κύρια κατοικία των δανειοληπτών.
Σ.Α / Radio1d.gr