Γεροβασίλη: Η Frontex ανταποκρίθηκε μόλις στο 1/10 των όσων έχουν ζητηθεί
Ορισμένοι κύκλοι επεξεργάζονται σενάρια διάλυσης της ΕΕ με αφορμή την κατάσταση στο προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τη συνθήκη Σένγκεν, σχολίασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν εκφράζεται ως επίσημο αποτέλεσμα, αλλά περισσότερο ως διάθεση για κάτι τέτοιο.
«Τα ανακοινωθέντα λένε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντα της» είπε.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος αρνήθηκε όσα καταλογίζονται στην Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν ζητήθηκε βοήθεια από τη Frontex.
Υποστήριξε μάλιστα ότι σε όσα ζητήθηκαν, η Frontex ανταποκρίθηκε μόλις στο 1/10 αυτών και χαρακτήρισε ψευδή τα όσα διαρρέονται.
Επιπλεόν, η κα Γεροβασίλη δήλωσε ότι ζητήθηκε από τη Frontex η συνδρομή στη δημιουργία ενός γραφείου καταγραφής στα σύνορα της χώρας με τη ΦΥΡΟΜ και παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, καθώς υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η εξεύρεση χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, έχουν πλέον εντατικοποιηθεί οι δράσεις και οι ενέργειες και «εφεξής θα είμαστε έτοιμοι για όλα».
Αναφέρθηκε και στα ζητήματα που προέκυψαν με τη σιδηροδρομική γραμμή στα σύνορα με τη ΦΥΡΟΜ, καθώς παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών εκεί.
«Ένα κομμάτι είναι τα λεωφορεία που έχουμε στείλει στα σύνορα και προσπαθούν να πείσουν τους μετανάστες ότι δεν μπορούν να περάσουν και να επιστρέψουν. Υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις και δεν είναι καθόλου εύκολο, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα εκεί» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις Φέρχοφσταντ, ο οποίος παρομοίασε τα σύνορα της χώρας με ελβετικό τυρί, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης και ανέφερε μάλιστα σαν απόδειξη το γεγονός ότι οι τρομοκράτες που έλαβαν μέρος στην πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι είχαν ταυτοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές, αντίθετα με το ότι συνέβη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες πέρασαν.
Η κα Γεροβασίλη αρνήθηκε να σχολιάσει τα υποτιθέμενα σενάρια εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν και αρκέστηκε να πει ότι «προσπαθούμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε ρεαλιστικές καταστάσεις».
Μιλώντας για το ασφαλιστικό και τα δυσμενή μέτρα που έχουν διαρρεύσει, η κυβερνητική εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή.
«Θα έπρεπε να είχαμε επιδείξει όλη την αντίστοιχη υπομονή για να δούμε αν υπάρχουν όντως αυτά τα μέτρα. Στο συνταξιοδοτικό οριζόντιες περικοπές και μειώσεις των κυρίων συντάξεων δεν θα υπάρχουν. Αυτή είναι διαβεβαίωση του υπουργείου, επομένως αυτά που ακούγονται στηρίζονται μόνο σε φόβους. Βεβαίως υπάρχει περικοπή, όπως το 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό. Προσπαθούμε όμως αυτό να μην αγγίξει την κύρια σύνταξη και έτσι θα γίνει» τόνισε.
Επιπλέον προειδοποίησε ότι το συνταξιοδοτικό, αν δεν μεταρρυθμιστεί, δεν θα υπάρχει.
Η κα Γεροβασίλη κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για να καταθέσει προτάσεις επί του ασφαλιστικού.
Στην παρατήρηση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο ήταν αντιπολίτευση είχε πράξει αναλόγως, απάντησε ότι «Δεν κάνουμε κοντρίτσες, δεν είναι λογική αυτή».
Παρατήρησε μάλιστα ότι δεν υπήρχε διάθεση επίλυσης του ασφαλιστικού τα τελευταία 40 χρόνια.
«Πάντα η αριστερά φώναζε για το ασφαλιστικό. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν έφεραν το ασφαλιστικό εδώ, υπό κατάρρευση και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη σημερινή νεολαία μέσα από τη μεταρρύθμιση».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στο μέτρο της εθνικής σύνταξης, τονίζοντας ότι έτσι θα διασφαλιστεί η καταβολή σύνταξης σε όλους τους εργαζόμενους, στην οποία θα προστίθενται όσα δικαιούται ο καθένας με κριτήριο τη δουλειά του και την ασφάλιση του.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν η χώρα δεν περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα έχουμε δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό.
Σε τοποθέτησή της, σχετικά με την αντίφαση που παρατηρείται στο ότι η κυβέρνηση που υπέγραψε τα μέτρα καλεί τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό ενάντια σε αυτά, η κυρία Γεροβασίλη χαρακτήρισε τα αιτήματα των εργαζομένων δίκαια, τα οποία, όπως είπε, έρχονται σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση.
Τόνισε μάλιστα ότι η διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης βασίζεται και στην αγωνιστικότητα του λαού.
Για τη δυσκολία στην ψήφιση των εφαρμοστικών μέτρων είπε ότι:
«Δύσκολο είναι όλο το πακέτο που ψηφίσαμε, αποδεχθήκαμε ένα μνημόνιο, να μην επαναλάβω τους λόγους που συνέβη αυτό. Έχοντας αποδεχτεί ουσιαστικά την τακτική υποχώρηση του καλοκαιριού, το συνεπές είναι να εφαρμόσουμε τους νόμους. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα ψηφίσουμε για να βγάλουμε τη χώρα από τη δίνη της κρίσης και θα το κάνουμε»
Ερωτηθείσα για το αν θεωρεί τους 153 βουλευτές οριακό αριθμό, σημείωσε με νόημα ότι οριακός αριθμός είναι το 151 και όχι το 153 και υπογράμμισε ότι υπήρξαν κυβερνήσεις που κυβέρνησαν με 151 βουλευτές.
Χαρακτήρισε μάλιστα συνεκτική την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κοινοβουλευτική ομάδα παραμένει συνεκτική και αντιπολιτευτικοί κύκλοι θεωρούν ότι η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προς όφελος της χώρας. Δεν καταλαβαίνουν ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα».
Για το πρόσφατο συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τόνισε ότι:
«Ζητήσαμε τη συζήτηση, όχι τη συνδρομή της αντιπολίτευσης, αναζητώντας συγκλίσεις. Το πρώτο βήμα ήταν ο διάλογος, στη βάση διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όχι του κυβερνητικού σχήματος».
Η κυβερνητική εκπτρόσωπος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο Οικουμενικής κυβέρνησης ή διευρυμένης πλειοψηφίας, τόσο με τον Λεβέντη, όσο και με τον Θεοδωράκη.
«Συνεχίζουμε αποκλειστικά με το σχήμα που βγήκε από την κάλπη και όχι όπως επιθυμεί κάθε αρχηγός κόμματος που θέλει να βρεθεί στην εξουσία από το παράθυρο» σημείωσε.
Τέλος, αναφερόμενη και στην υπόθεση του «πόθεν έσχες» Σταθάκη, υποστήριξε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τον κ. Σταθάκη αλλά και άλλους 11 που βρίσκονται στη λίστα της επιτροπής «Πόθεν Έσχες» και αποκάλυψε ότι στη λίστα βρίσκονται και ονόματα του αντιπολιτευτικού χώρου.
«Η διερεύνηση δεν ποινικοποιείται. Η επιτροπή τα έχει παραδώσει σε ορκωτούς ελεγκτές για να γίνει ο έλεγχος, όταν βγει το πόρισμα το ξανασυζητάμε, αν υπάρχει κάτι».