Γερμανία: Αύξηση των μισθών ζητούν οι ειδικοί

Το εργασιακό κόστος στη Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει, συγκριτικά, σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών ΙΜΚ, που πρόσκειται στα συνδικάτα.

 

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ινστιτούτου, η αύξηση του μισθολογικού και εργασιακού κόστους στη Γερμανία προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Μπορεί το κόστος εργασίας ανά ώρα να έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, εντούτοις, όπως σημειώνει ο επικεφαλής του ΙΜΚ Γκούσταβ Χορν, «η Γερμανία παραμένει στην όγδοη θέση στον πίνακα των χωρών με το υψηλότερο κόστος εργασίας. Εδώ και χρόνια η Γερμανία κινείται μεταξύ της έβδομης και της όγδοης θέσης».

 

Με το εργασιακό κόστος να ανέρχεται στα 31,70 ευρώ ανά ώρα, η Γερμανία κατέλαβε το 2013 την όγδοη θέση επί του συνόλου των 28 χωρών μελών της ΕΕ. Υψηλότερο από ό,τι στην Γερμανία είναι το κόστος στην Σουηδία με 43 ευρώ ανά ώρα, το Βέλγιο, την Δανία, το Λουξεμβούργο, την Γαλλία, την Ολλανδία και την Φινλανδία. Στην Ελλάδα το εργασιακό κόστος ανερχόταν πέρσι στα 14,10 ευρώ ενώ το πιο χαμηλό κόστος βρίσκεται στην Βουλγαρία με 3,70 ευρώ ανά ώρα.

 

Αρνητική «πρωτιά»

 

Παρόλα αυτά πάντως η Γερμανία καταλαμβάνει μια «πρωτιά», η οποία, όπως σχολιάζουν ειδικοί, δεν είναι ιδιαίτερα τιμητική: σε καμία άλλη χώρα δεν διαπιστώνεται τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο εργατικό και μισθολογικό κόστος στη βιομηχανία και τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών:

 

«Ουσιαστικά έχουμε μια διχασμένη αγορά εργασίας όσον αφορά τους μισθούς. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι καλοπληρωμένες δουλειές στον τομέα της μεταποίησης, ειδικά όσον αφορά τις βιομηχανικές δραστηριότητες και από την άλλη υπάρχουν οι σχετικά κακοπληρωμένες θέσεις σε πολλούς τομείς του κλάδου παροχής υπηρεσιών», εξηγεί ο Γκούσταβ Χορν.

 

Το μισθολογικό κόστος δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με τις άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την παραγωγικότητα. Στη Γερμανία μάλιστα αυξήθηκε λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα μεταξύ 2000 και 2013 η αύξηση στη Γερμανία ήταν 0,9 % ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην ευρωζώνη ήταν 1,7 %.

 

Ζητούμενο η ισορροπημένη ανάπτυξη

 

«Το μισθολογικό κόστος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Ωστόσο το μέτρο για μια ισορροπημένη ανάπτυξη είναι ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, δηλαδή 2 % το χρόνο. Αυτά είναι τα επίπεδα στα οποία πρέπει να κινούμεθα, εντούτοις η Γερμανία βρίσκεται κάτω από το όριο αυτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η Γερμανία κάνει τα πάντα για να επιτύχει μια ισορροπημένη ανάπτυξη στην ευρωζώνη».

 

Όπως εκτιμά ο Γκούσταβ Χορν, στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμη υπέρβαση της κρίσης, όσο η Γερμανία δεν φροντίζει να αποκαταστήσει αυτή την ισορροπία.

 

Μεγάλα περιθώρια διακρίνουν οι ειδικοί του ινστιτούτου στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, όπου απαιτούνται σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις. Θετικά αποτιμούν πάντως οι ίδιοι την απόφαση για την εισαγωγή του κατώτατου ωρομισθίου στα 8,5 ευρώ.

 

Πηγή: Deutsche Welle