Γέφυρα Τσακώνας: Θαύμα της μηχανικής, μια από τις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες του κόσμου
Εντός του 2014 θα δοθεί στην κυκλοφορία η νέα μεγάλη γέφυρα στην Τσακώνα, στα όρια των νομών Μεσσηνίας – Αρκαδίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επισκέφθηκε τα οδικά έργα στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δηλωσε, επίσης, ότι μέσα σε λίγους μήνες θα παραδοθεί και το τμήμα αυτοκινητόδρομου από το Λεύκτρο – μέχρι τη Σπάρτη, μήκους 47 χλμ, καθώς προωθείται στη Βουλή η αναθεωρημένη σύμβαση. Με την παράδοση του νέου τμήματος θα ευνοηθεί, είπε, η τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας.
Αναφερόμενος στη γέφυρα Τσακώνας,η οποία δημιουργήθηκε για την γεφύρωση της περιοχής της μεγάλης κατολίσθησης του 2003, ο υπουργός Μεταφορών επισήμανε ότι είναι η δεύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος, μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίουκαι συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως. Αποτελείται από δύο ακρόβαθρα και ένα μεσόβαθρο. Το άνοιγμα των 300μ. γεφυρώνεται εν μέρει (40 μ.) με προεντεταμένο φορέα και το υπόλοιπο του ανοίγματος (260μ.) καλύπτεται με 2 χαλύβδινα τόξα, από τα οποία αναρτάται το σύμμεικτο κατάστρωμα της γέφυρας. Η γέφυρα Τσακώνας,η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 2008, θα κοστίσει συνολικά περίπου 19 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μια τοξωτή γέφυρα μήκους 400 μέτρων για την γεφύρωση της περιοχής της μεγάλης κατολίσθησης του 2003, ένα έργο εξαιρετικής πολυπλοκότητας, τόσο ως προς την θεμελίωση, όσο και ως προς την ανωδομή, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από Έλληνες μηχανικούς και τεχνίτες.
Oπως τόνισε ο υπουργός: «Στη θέση της καταστροφικής διαδικασίας, που συντελέστηκε εδώ πριν πολλά χρόνια λόγω κακοτεχνιών, συντελείται σήμερα ένα μεγάλο επίτευγμα της μηχανικής. Ένα σπουδαίο έργο, το οποίο κατασκευάζουν Έλληνες μελετητές και κατασκευαστές, Έλληνες επιστήμονες, μηχανικοί και νομίζω, ότι γι’ αυτό χρειάζονται συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια» όπως επισημαίνει ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας πως: «Μέσα από αυτά τα έργα δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία στις περιοχές, που αναπτύσσονται τουριστικά. Στη Μεσσηνία για παράδειγμα, καταγράφεται πλέον κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο, αύξηση στον τουρισμό. Οι υποδομές της βελτιώνονται συνεχώς και πιστεύω, ότι μαζί με τη Μεσσηνία, η Αρκαδία, η Λακωνία και όλοι οι νομοί της Πελοποννήσου θα αποκτήσουν αυτό που τους αξίζει. Υποδομές, οι οποίες θα είναι ικανές να φιλοξενήσουν τουρισμό και αγροτική ανάπτυξη με εξαγωγές. Είμαι βέβαιος, ότι οι πολίτες της Πελοποννήσου και της Ελλάδας αυτές τις μεγάλες υποδομές θα τις αξιοποιήσουν προς όφελος τους και προς όφελος των παιδιών τους».