G7: Στηρίζουμε απόλυτα την Ουκρανία στην μάχη με τους αποσχιστές στα ανατολικά

Οι ηγέτες των χωρών του G7 δήλωσαν ότι στηρίζουν τη νέα ηγεσια της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την φιλορωσική αποσχιστική εξέγερση στα ανατολικά της χώρας.

Κατά την σύνοδο των ηγετών επτά εκ των πλέον βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών του πλανήτη στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι υπήρξε «κοινός τόπος, σε μεγάλο βαθμό» ανάμεσά τους σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία «να αδράξει την ευκαιρία» να εμπλακεί σε διάλογο με τη νέα ηγεσία στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα, οι ευρωενωσιακοί οικοδεσπότες της συνόδου υπεράσπισαν το «συνταγματικό δικαίωμα» της Ουκρανίας να ασκήσει βία για να επαναφέρει την τάξη στις ανατολικές της επαρχίες.

Κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της Ουκρανίας και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι έχει τρεις απαιτήσεις από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν – την αναγνώριση του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, να σταματήσει η ροή όπλων από τη Ρωσία προς τους φιλορώσους αποσχιστές εντός της Ουκρανίας και την γενική διακοπή της βοήθειας προς τους τελευταίους.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει διμερείς επαφες με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ άλλων και με τον κ. Κάμερον, την Παρασκευή στο Παρίσι.

Δεν έχει αποκλείσει, εξάλλου, συνάντηση με τον κ. Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της τελετής για τα 70 χρόνια από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση των κ.κ. Πούτιν και Ομπάμα, οι οποίοι θα βρίσκονται αμφότεροι στο χώρο της τελετής.

 

«Αποφασιστικό μήνυμα»

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες των «Επτά» αντήλλαξαν «προσδοκίες» για την Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Στην ουσία, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά ανάμεσά μας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι όλοι οι ηγέτες στέλνουν «αποφασιστικό μήνυμα» στη Ρωσία, η οποία θα πρέπει «να αναγνωρίσει και να εμπλακεί σε επαφές» με τις νέες ουκρανικές αρχές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στάθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα των ουκρανικών αρχών να αποκαταστήσουν την τάξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο κατοικείται από πολλούς εθνικά Ρώσους και ρωσόφωνους Ουκρανούς.

Ο κ. Ρόμπεϊ απαντούσε σε σχόλια του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος, με αφορμή κοινή δήλωση του G7 για την Ουκρανία στην οποία δικαιολογείται η στρατιωτική δράση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά των φιλορώσων αποσχιστών.

Στη δήλωση, η Μόσχα καταδικάζεται για «συνεχόμενη παραβίαση» της εθνικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

 

Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο του G7, μετά την αποπομπή της Ρωσίας λόγω της εισβολής, κατοχής και προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, τον Μάρτιο.

 

Την Πέμπτη, οι επτά ηγέτες συζήτησαν επίσης επί της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, επί της κλιματικής αλλαγής, καθώς και επί ζητημάτων ανάπτυξης.