Γ. Αρβανιτίδης: Να δοθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία για τα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης

 

arvantidis

Σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους συναρμόδιους Υπουργούς προχώρησε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, με αφορμή τα προβλήματα στην αδειοδότηση της Μονάδας Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης και το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» στο Θερμαϊκό το οποίο ενδέχεται να συνδέεται με ανεπεξέργαστα λύματα και παράνομες ανεξέλεγκτες αποθέσεις υγρών αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρβανιτίδης ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά η Βουλή για τα εξής θέματα:

Για τους λόγους που δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση της Μονάδας Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης.
Για τα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων που δεν έχουν ολοκληρωθεί σε επίπεδο Π.Ε. Θεσσαλονίκης, για τα οποία ζήτησε να κατατεθεί αναλυτικός κατάλογος στη Βουλή με τον προϋπολογισμό και τα χρονοδιαγράμματά τους.
Για το αν συνδέεται η εμφάνιση του φαινομένου της «ερυθράς παλίρροιας» στο Θερμαϊκό με ανεπεξέργαστα λύματα και παράνομες ανεξέλεγκτες αποθέσεις.
Για τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στο φυσικό περιβάλλον του Θερμαϊκού το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η Κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου.
Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες αίτημα για ειδική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, με μοναδικό θέμα την μόλυνση του Θερμαϊκού, στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΑΚΕ)

Προς τους Υπουργούς
α) Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη
β) Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
γ) Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Κύριοι Υπουργοί,

Η μη αδειοδότηση της Μονάδας Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων (ΜΚΑ) στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο αλλά ακόμα και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Περιοχή.

Το θέμα των υγρών αποβλήτων είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και πολλές δεκαετίες τη Δυτική Θεσσαλονίκη, ένα θέμα στο οποίο αφιέρωσα όλες μου τις δυνάμεις ως Δήμαρχος Εχεδώρου για πάρα πολλά χρόνια, ένα θέμα για το οποίο τα απαραίτητα έργα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Η απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για σφράγιση της ΜΚΑ, σήμερα 05.07.2017, δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Ένα αδιέξοδο για το οποίο χρειάζονται δραστικές αποφάσεις ώστε, αφενός να μπορέσουν οι επιχειρήσεις της ΒΙΠΕΘ να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, αφετέρου να αποφύγουμε την περαιτέρω επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

Θυμίζω, μάλιστα, ότι τις επιπτώσεις της μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος τις ζήσαμε με πολύ δυσάρεστο και έντονο τρόπο τις τελευταίες μέρες στο Θερμαϊκό όπου η συσσώρευση του λεγόμενου «φυτοπλαγκτόν» στην επιφάνεια της θάλασσας συνοδεύτηκε από έντονη δυσοσμία δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους πολίτες, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις της πόλης εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
Για ποιους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση της Μονάδας Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης; Υπάρχουν έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ή εκκρεμούν γραφειοκρατικές διαδικασίες παραλαβής του έργου;
Ποια έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων δεν έχουν ολοκληρωθεί σε επίπεδο Π.Ε. Θεσσαλονίκης; Παρακαλώ να καταθέσετε στη Βουλή αναλυτικό κατάλογο με τα έργα, τον προϋπολογισμό και τα χρονοδιαγράμματά τους.
Συνδέεται η εμφάνιση του φαινομένου της «ερυθράς παλίρροιας» στο Θερμαϊκό με ανεπεξέργαστα λύματα και παράνομες ανεξέλεγκτες αποθέσεις; Πρόκειται για ένα θέμα που ανέδειξαν με πρόσφατο ρεπορτάζ η εφημερίδα «THESSNEWS» και το «Ράδιο Θεσσαλονίκη».
Ποιες επιπτώσεις αναμένεται να έχει στο φυσικό περιβάλλον του Θερμαϊκού το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας»;
Με ποιους τρόπους σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου;