Φθηνότερη για τις τράπεζες η αρπαγή των κύριων κατοικιών
Πολλά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και οι αδύναμο οικονομικά δανειολήπτες με δικαιολογία τη σωτηρία της χώρας και την έξοδο από την οικονομική κρίση. Αλλά αυτό που προωθεί η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο μάλιστα δεν τόλμησε να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου, είναι πραγματική αρπαγή της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.
Η κυβέρνηση, με δικαιολογία τη σωτηρία της χώρας, σχεδιάζει και προωθεί την αρπαγή τη κύριας κατοικίας των δανειοληπτών στη χαμηλότερη δυνατή αξία τους, την εμπορική, αντί για την αντικειμενική, και μάλιστα πολύ χαμηλότερη και από την εμπορική.
Εκμεταλλευόμενη η κυβέρνηση την αποχή δικηγόρων και συμβολαιογράφων που στο παρελθόν είχαν αντιδράσει έντονα σε μία τέτοια ρύθμιση, αλλά και την πολύ βολική απεργία των δημοσιογράφων που αφήνουν τον κόσμο στο σκοτάδι και δεν τον ενημερώνουν για τις επερχόμενες θύελλες, προωθεί νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες θα μπορούν να βγάζουν στον πλειστηριασμό τη κύρια κατοικία των δανειοληπτών σε τιμή πολύ χαμηλότερη ακόμη και από την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία είναι ήδη πιο χαμηλή από την αντικειμενική. Το απαράδεκτο της νέας ρύθμισης, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον φετινό Ιούνιο, είναι ότι ενώ ο δανειολήπτης φορολογείται για το ακίνητό του και πληρώνει ΕΝΦΙΑ με βάση την αντικειμενική αξία, η τράπεζα θα μπορεί να βγάλει τη κύρια κατοικία του στο πλειστηριασμό με βάση την εμπορική του αξία, η οποία είναι χαμηλότερη.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά η εμπορική αξία θα καθορίζεται, όχι από κάποιο επίσημο και αρμόδιο όργανο, αλλά από τον δικαστικό επιμελητή ο οποίος θα είναι αρμόδιος να προσδιορίσει την αξία της κατοικίας που κατάσχει. Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Για το καθορισμό της εμπορικής αξίας του κατασχεμένου ακινήτου, ο δικαστικός επιμελητής θα μπορεί να προσλαμβάνει εκτιμητή, με τον οποίο θα συμφωνούν την αμοιβή του. Αλλά την αμοιβή θα τη χρεώνεται στο τέλος ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, που του το αρπάζει η τράπεζα. Δηλαδή ο δανειολήπτης θα πληρώνει κι από πάνω αυτούς που του αρπάζουν το σπίτι.
Όλα αυτά δεν είναι σενάρια κάποιας ταινίας τρόμου, αλλά πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που προωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση, με την οποία υλοποιείται στην πράξη η σχετική πρόβλεψη του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, υπό τη θύελλα αντιδράσεων του νομικού (και όχι μόνο) κόσμου της χώρας και υπό τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών και εν όψει της τότε απειλούμενης κατάρρευσης της οικονομίας.
Πρόκειται για μία ρύθμιση που πρωτοεμφανίστηκε το 2014, όταν η τότε κυβέρνηση προσπαθούσε να προωθήσει αντίστοιχες διατάξεις, τις οποίες αναγκάστηκε να πάρει πίσω, μετά τις έντονες αποδοκιμασίες του δικηγορικού κόσμου, γιατί η ρύθμιση λειτουργούσε στην πράξη συνολικά υπέρ των τραπεζών και για την εμπορική αξία στους πλειστηριασμούς και για το προβάδισμά τους έναντι φορέων του Δημοσίου, αλλά και επειδή συρρίκνωνε τη δυνατότητα άμυνας του ιδιοκτήτη. Τότε σχέδιο αποσύρθηκε, με τη διαβεβαίωση της τότε κυβέρνησης ότι μέχρι τέλους του 2015 θα εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικών αξιών.
Και ήρθε η νέα κυβέρνηση με την έντονη λαϊκή πλειοψηφία, που έκανε το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού «ΝΑΙ» και υπέγραψε το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο για να ψηφίσει – και κατεπειγόντως μάλιστα – το νέο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ετοίμασε και σερβίρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων δανειστών. Πρόκειται μάλιστα για το ίδιο σχέδιο που αναγκάστηκε να αποσύρει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά εφαρμόζει η «πρώτη φορά Αριστερά» παρούσα κυβέρνηση «για να σώσει τη χώρα και να φέρει την ανάπτυξη». Στο νέο κώδικα ορίζεται μάλιστα η πρώτη προσφορά στον πλειστηριασμό ενός ακινήτου θα γίνεται στα 2/3 της (χαμηλότερης) εμπορικής αξίας. Έτσι, με την ολοκλήρωση από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης και της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την εμπορική αξία και τον τρόπο προσδιορισμού της, από 1ης Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που παρέμεναν «παγωμένες» εδώ και πολύ καιρό.
Η νέα θύελλα που θα αρπάξει τα σπίτια των δανειοληπτών αναμένεται να ξεσπάσει μόλις λήξουν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, πιθανότατα μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού – Φορολογικού, οπότε και θα ξεκινήσουν και πάλι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, αφού προσδιοριστεί και το ύψος της αξίας της κύριας κατοικίας που θα μπορεί να διασωθεί. Αλλά θα πρόκειται για μια σταγόνα στη θάλασσα των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Μέχρι βέβαια, να πάρει η μπόρα και όσους προς στιγμήν προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.