FT: Θα αφήσει η ΕΕ την Ελλάδα να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας;
Σε μια κρίση που λαμβάνει όλο και πιο πολιτικό χαρακτήρα, εξελίσσεται η ελληνική, όπως γράφουν οι FT, υποστηρίζοντας πως αν η Ελλάδα ωθείται σε μια έξοδο από το ευρώ, οι γεωπολιτικοί παράγοντες μπορούν να δράσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ενιαία νομισματική ένωση, καθώς θεωρείται ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να πέσει η Αθήνα στην αγκαλιά της Μόσχας, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ξεχάστε χρέος, ελλείμματα και δημοσιονομικούς στόχους. Η ελληνική κρίση ήταν πάντα ένα μείγμα οικονομίας και πολιτικής. Τώρα είναι ξεκάθαρο πολιτικό ζήτημα, υποστηρίζουν οι Financial Times, αναλύοντας τους γεωστρατηγικούς παράγοντες που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην στρατηγική νοτιοανατολική γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Είναι πύλη εισόδου για μετανάστες και αιτούντες ασύλου που εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες της Μ. Ανατολής και πιθανή βάση για ισλαμιστές τζιχαντιστές που θέλουν να ξεκινήσουν πόλεμο στην Ευρώπη».
«Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή στην οποία εστιάζει ιδιαιτέρως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν» με στόχο, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα «να αποσταθεροποιήσει την δυτική συμμαχία» και συμπληρώνει:
«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Μπορεί η Ευρώπη να επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας;Ποιο θα ήταν το μήνυμα για τις λοιπές βαλκανικές χώρες; Για την διχοτομημένη Κύπρο;»
«Αυτές οι σκέψεις στριφογυρίζουν στα μυαλά των ιθυνόντων κάθε φορά που πλησιάζει μια κρίσιμη ημερομηνία για αποπληρωμή χρεών από την Αθήνα», τονίζουν οι FT, διερωτώμενοι αν το στρατηγικό κόστος από μια εγκατάλειψη της Ελλάδας τελικά θα υπερισχύσει του πολιτικού και δημοσιονομικού κόστους του να «κουτσοσυντηρείται» η κατάσταση; «Αυτά τα θέματα τα αποφασίζουν οι ηγέτες των κυβερνήσεων και όχι τα τεχνικά κλιμάκια».
Σε κάθε περίπτωση το τέλος της ιστορίας «δεν θα είναι ευχάριστο» εκτιμούν οι FT, καταλήγοντας: «Εντός ή εκτός ευρώ, με ή χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μόνο όταν αρχίσει να χτίζει ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος».