FT: Αφού οι Ελληνες διάλεξαν την φτώχεια, ας μην τους σταθούμε εμπόδιο

Μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα που αντιστέκεται στον ίδιο της τον εκσυγχρονισμό, έχει απασχολήσει δυσανάλογα την Ευρώπη, η οποία με την σειρά της αρνείται να αποδεχθεί ότι τα δάνεια δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν. Το μοναδικό εργαλείο των Ελλήνων για έξοδο από την κρίση, είναι οι οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αν όμως οι Έλληνες δεν θέλουν να εκσυγχρονιστούν και προτιμούν την φτώχεια, τότε μάλλον θα πρέπει να το αποδεχθούμε, υποστηρίζει ο Francesco Giavazzi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, σε ένα ιδιαιτέρως δηκτικό του άρθρο στους Financial Times.

 

«Για περισσότερο από πέντε χρόνια η Ελλάδα απασχόλησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν ασχολήθηκε τόσο ούτε με την ανεργία, ούτε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ούτε με τις μεγάλες αλλαγές σε Κίνα και Ινδία ή την αυξανόμενη απειλή των τζιχαντιστών. Είναι σα να ασχολείται επί μήνες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε ανώτατο επίπεδο αποκλειστικά με την αμερικανική πολιτεία του Τενεσί», γράφει ο Giavazzi στους FT, προσθέτοντας ότι πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

 

«Είναι προφανές ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούν να εκσυγχρονιστούν και οι Ευρωπαίοι που δάνεισαν στην Ελλάδα 400 δισ. ευρώ από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στην ευρωζώνη, αρνούνται να παραδεχθούν ότι αυτά τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν ποτέ και βέβαια θα ήταν ουτοπικό να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε να μας δοθεί κάποια αποζημίωση όπως π.χ. μερικά ελληνικά νησιά. Η εποχή που η Βρετανική αυτοκρατορία θα έκανε κάτι τέτοιο, έχει περάσει ανεπιστρεπτί» σημειώνει με δηκτικό τρόπο ο Giavazzi και προσθέτει:

«Αν δεν θέλουν οι Έλληνες να εκσυγχρονιστούν, θα πρέπει να το αποδεχθούμε…Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι λαοφιλής, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα ένα κράτος με το ήμισυ κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με την Ιρλανδία και μικρότερο από αυτό της Σλοβενίας. Σε λίγα χρόνια θα την ξεπεράσει ακόμη και η Χιλή.

 

Η ανάπτυξη δεν θα έρθει με διαγραφή χρέους, αλλά με οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, δίχως τις οποίες, η χώρα θα κινείται στα όρια της φτώχειας. Δεν είναι όμως δουλειά της υπόλοιπης Ευρώπης να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα…και θα πρέπει να διερωτηθούμε αν είναι πραγματικά τόσο σημαντικό να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα σα να ήταν απλώς ένα δημοσιονομικό θέμα, αφού αγγίζει τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Ωστόσο το ευρώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μεγαλύτερη πολιτική ενσωμάτωση. Στην πραγματικότητα, χωρίς αυτή την ενσωμάτωση, το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει και σήμερα, η Ελλάδα στέκεται εμπόδιο σε αυτό».