«Φρένο» στο επίδομα των 176 ευρώ
«Φρένο» στη διεκδίκηση μεγάλων κονδυλίων από τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βάζουν δύο εισηγήσεις προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προτείνοντας να μην επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων το γνωστό επίδομα των 176 ευρώ.
Σε χθεσινή δίκη ενώπιον της πλήρους ολομέλειας ΑΠ, δόθηκε “μάχη” ανάμεσα στους νομικούς εκπροσώπους του Δημοσίου και δήμων με τους αντίστοιχους εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου.
Οι εισηγήσεις δύο μελών του ανωτάτου δικαστηρίου ήταν δυσμενείς για εργαζομένους σε βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου Ζωγράφου και σε υπηρεσίες νεότερων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού στα Ιωάννινα, καθώς προτάθηκε χθες να ανατραπούν οι δευτεροβάθμιες δικαστικές αποφάσεις, που είχαν ταχθεί υπέρ της παροχής και σ’ αυτούς της επίμαχης μισθολογικής παροχής των 176 ευρώ μηνιαίως.
Η κρίση της Ολομέλειας ΑΠ υπό τον πρόεδρό του Αθ. Κουτρομάνο, που αναμένεται σε 2-3 μήνες, θα καθορίσει την τύχη τουλάχιστον 40 υποθέσεων μαζικών αγωγών, που έχουν αναβληθεί στα εργατικά τμήματα ΑΠ περιμένοντας την “πιλοτική” απόφαση σε κρίσιμα συνταγματικά ζητήματα των 40 ανώτατων δικαστών που συμμετείχαν στη χθεσινή Ολομέλεια. Τα κονδύλια Αν συνεχιστεί η έως τώρα ευνοϊκή για τους εργαζομένους νομολογία του ΑΠ (με πάνω από 35 αποφάσεις υπέρ τους και ελάχιστες εναντίον τους), θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή μεγάλων κονδυλίων σε χιλιάδες εργαζομένους, που εξακολουθούν να διεκδικούν δικαστικά την επέκταση και σ’ αυτούς του επιδόματος των 176 ευρώ, για λόγους ισότητας. Αντίθετα, εάν γίνουν δεκτές οι χθεσινές εισηγήσεις, θα “κλείσει” οριστικά ο κύκλος των διεκδικήσεων και στις υπόλοιπες δίκες, που κατά χιλιάδες παραμένουν “παγωμένες” σε πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια.
Το επίδομα επεκτάθηκε με νόμους, υπουργικές αποφάσεις αλλά και δικαστικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, με αποτέλεσα να συνεχιστεί “μπαράζ” αγωγών από όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Μετά από σωρεία ευνοϊκών δικαστικών αποφάσεων, η Ολομέλεια ΣτΕ έβαλε προ 2ετίας “φρένο” απορρίπτοντας διεκδικήσεις δικαστικών υπαλλήλων. Κάθε εργαζόμενος στις εκκρεμείς δύο “πιλοτικές” δίκες διεκδικεί ποσά από 2.550 έως 5.985 ευρώ (σε βάθος 2-3 ετών), ενώ οι συνολικές διεκδικήσεις εργαζομένων σε δήμους, σχολεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς, επιμελητήρια, αλλά και στον “σκληρό” πυρήνα του Δημοσίου εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ.
Πηγή: Έθνος