«Φρένο» στην ποινική δίωξη επιχειρηματιών για οφειλές στον ΟΑΕΕ

«Παράθυρο» για να μπει φρένο στην ποινική δίωξη των επιχειρηματιών που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ «ανοίγουν» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και το ΚΕΠΕ.

 

Τη συνδρομή του για την επίλυση του προβλήματος της ποινικής δίωξης των επιχειρηματιών που οφείλουν δικές τους εισφορές (δηλαδή για την προσωπική τους ασφάλιση) υποσχέθηκε χθες να παράσχει ο Κ. Παπούλιας, ύστερα από αίτημα του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη. Η ποινική δίωξη των οφειλετών του ΟΑΕΕ προβλέπεται στο άρθρο 16 του Π.Δ 258/2005 και, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση του προέδρου της ΕΣΕΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «είναι το μόνο Ταμείο που διώκει όσους χρωστούν ίδιες εισφορές».

 

Η διοίκηση του Ταμείου δηλώνει, πάντως, ότι δεν έχει ασκήσει καμία δίωξη από πέρυσι το καλοκαίρι. Την «αποποινικοποίηση» των οφειλετών, όχι μόνο στον ΟΑΕΕ αλλά και σε άλλα Ταμεία «ειδικά για τις περιπτώσεις επιχειρηματιών που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία», υποδεικνύει και το ΚΕΠΕ υπογραμμίζοντας στην Εκθεση την οποία έχει παραδώσει στον υπουργό Εργασίας, ότι «η ποινικοποίηση των οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και ο στιγματισμός αυτών που αντικειμενικά βρίσκονται σε αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να αποφευχθεί». Και «να δοθεί βαρύτητα στη διάγνωση των δυνατοτήτων πληρωμής σε ατομική βάση με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών».

 

Σε αντίθεση με τον ΟΑΕΕ ή άλλα Ταμεία αυτοαπασχολουμένων, δεν έχει τεθεί θέμα για την αποποινικοποίηση των οφειλετών που χρωστούν στο ΙΚΑ (ειδικά η μη απόδοση των εργατικών εισφορών λογίζεται ως υπεξαίρεση και διώκεται ποινικά). Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το ΙΚΑ υποβάλλει μηνύσεις για οφειλές εργοδοτικών εισφορών άνω των 20.000 ευρώ ή και εργατικών εισφορών άνω των 10.000 ευρώ, ενώ ισχύει «συνεχές αυτόφωρο» για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.

 

Πηγή: Ημερησία