«Φρένο» στη μείωση των μισθών
Για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια «μπαίνει φρένο» στη μείωση των μισθών, ενώ για το 2015 αναμένεται να κινηθούν ανοδικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο του 2014 ο γενικός δείκτης μισθών κατέγραψε αύξηση 4,8% ύστερα από 16 τρίμηνα συνεχόμενης πτώσης. Μετά την εποχική διόρθωση των στοιχείων, ο δείκτης μισθών αυξήθηκε κατά 2,1%, ενώ θετικό πρόσημο είχε και στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έπειτα από 14 διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα. Οπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, στον συγκεκριμένο δείκτη έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σε ορισμένες επιχειρήσεις ο 14ος μισθός να έχει καταβληθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αντί στο τελευταίο του 2013, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αν ληφθεί υπόψη η διόρθωση των ημερών, τότε η αύξηση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 ανέρχεται στο 7% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2014.
Οι αποδοχές
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2014 η μέση μείωση των αποδοχών ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι την προηγούμενη διετία. Ειδικότερα, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 1,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 2% στον επιχειρηματικό τομέα. Η πτώση αποδίδεται στις μειώσεις των αποδοχών στον τραπεζικό τομέα κατά 6,3% και κατά 1,4% στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, το μέσο κόστος εργασίας ανά μισθωτό στον επιχειρηματικό τομέα μειώθηκε κατά 3% (δηλαδή περισσότερο από τις ακαθάριστες αποδοχές), λόγω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στον επιχειρηματικό τομέα κατά 2,9 εκατοστιαίες μονάδες από 1η Ιουλίου 2014.
Για το 2015 η ΤτΕ εκτιμά πως οι μέσες ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας θα αυξηθούν κατά 0,1% και οι μέσες πραγματικές αποδοχές αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,6%. Η μικρή άνοδος αποδίδεται στην πρόβλεψη για αύξηση κατά 1% στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα και κατά 0,4% στον δημόσιο. Επίσης η ΤτΕ θεωρεί ότι σε κανέναν κλάδο της οικονομίας δεν θα σημειωθεί πτώση των αποδοχών.