Φρεγάτα και υποβρύχιο στην Κύπρο -Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου έστειλαν χθες από τη Λευκωσία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, που με το Κοινό Ανακοινωθέν που συμφώνησαν έδωσαν το στίγμα της Τριμερούς, ως πόλου σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Στο περιθώριο της συνάντησης και μετά το ραντεβού του με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο Ευ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα σταλούν στην περιοχή και ελληνικό υποβρύχιο και φρεγάτα, κάτω όμως από «διεθνή ομπρέλα».

 

Το ελληνικό υποβρύχιο «Τρίτων» θα συμμετάσχει στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση Active Endeavour και φρεγάτα θα αντικαταστήσει την τορπιλάκατο «Καβαλούδης» που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη επιτήρησης του ΟΗΕ για τον Λίβανο, UNIFIL, αναβαθμίζοντας έτσι την ελληνική ναυτική παρουσία στην περιοχή.

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, Σ. Σούκρι και Ι. Κασουλίδης συναντήθηκαν για την προετοιμασία της Συνάντησης Κορυφής των τριών χωρών στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου, που θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και συγχρόνως θα δώσει σαφές μήνυμα σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου σε μία περιοχή που αποτελεί διαρκές ναρκοπέδιο για την παγκόσμια ειρήνη.

 

Καταδίκη

Εκ των πραγμάτων η τριμερής συνάντηση αλλά και οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών εστιάστηκαν και στην προκλητική πολιτική της Αγκυρας και στην ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και στο Κοινό Ανακοινωθέν.

 

Οι τρεις υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες δραστηριότητες και τις σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι οι «μονομερείς ενέργειες» υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

 

Οι υπουργοί «υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της και κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές ερευνητικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να αποφύγει στο μέλλον παρόμοιες δραστηριότητες».

 

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης η δέσμευση των τριών κυβερνήσεων για σεβασμό του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανόμενης και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφορά η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την επίλυση της εκκρεμότητας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με την Αίγυπτο.

 

Η ατζέντα

 

Στην Τριμερή εξετάστηκαν επίσης και όλα τα σενάρια ενεργειακής συνεργασίας, καθώς η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις σε φυσικό αέριο και εξετάζει τις δυνατότητες προμήθειάς της τόσο από το Ισραήλ όσο και από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα έδιναν ζωή τουλάχιστον στον έναν σταθμό LNG της εταιρείας BG κοντά στην Αλεξάνδρεια.

 

Σημαντικό κεφάλαιο της τριμερούς συνεργασίας καταλαμβάνει και ο τουρισμός, καθώς οι τρεις χώρες θα εξετάσουν τη διαμόρφωση κοινών τουριστικών πακέτων.

 

Ενδεικτικό, πάντως, των πολύ κακών σχέσεων μεταξύ της Αγκυρας και του Καΐρου είναι ότι χθες η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανανεώσει την προνομιακή για την Τουρκία συμφωνία μεταφοράς εμπορευμάτων προς τον Κόλπο, χωρίς να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ, στερώντας εκατοντάδες εκατομμύρια δασμών για το αιγυπτιακό κράτος. Η Συμφωνία είχε υπογραφεί από το προηγούμενο καθεστώς των Αδελφών Μουσουλμάνων και, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, αυτός που είχε επωφεληθεί περισσότερο είναι ο νεόκοπος εφοπλιστής, γιος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ.

 

Πηγή: Έθνος