Φόβος για τους τζιχαντιστές

Πολυδιαφημισμένη μέχρι πρότινος ως «υπόδειγμα σταθερότητας» αλλά και ως χώρα που εξάγει «μετριοπαθή ισλαμισμό» στον λοιπό μουσουλμανικό κόσμο, η Τουρκία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την απειλή των τζιχαντιστών, όχι μόνο στα εξωτερικά της σύνορα με τη Συρία, αλλά ακόμη και στο εσωτερικό πλήθους μεγάλων τουρκικών πόλεων όπου εκτιμάται πως δρουν θύλακοι εν υπνώσει τρομοκρατών.

 

«Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αποτελεί θεμελιώδη απειλή για την Τουρκία, απειλή μεγαλύτερη από όσο η τουρκική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παραδεχτεί», σημειώνει σε ανάλυσή του το Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IAI), ενώ στο ίδιο πνεύμα και η ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Carnegie Europe υπογραμμίζει ότι «το Ισλαμικό Κράτος απειλεί άμεσα την Τουρκία».

 

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λέγεται πως έχουν προειδοποιήσει την Αγκυρα ήδη από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου (στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία) για την ύπαρξη τζιχαντιστικών πυρήνων από υποστηρικτές του ISIS σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Ικόνιο. Εχουν εκφράσει μάλιστα τον φόβο να υπάρχουν τρομοκρατικοί θύλακοι και σε άλλες πόλεις-επαρχίες, κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας (σε Ντιγιαρμπακίρ, Χατάι, Σανλιούρφα, Βαν και Γκαζιαντέπ).

 

Σουνιτική οργάνωση

 

Σημειώνεται πως στις ίδιες περιοχές στα νοτιοανατολικά δραστηριοποιείται και το σουνιτικό κόμμα Huda-Par, μια πολιτικοθρησκευτική παράταξη με ακραία ισλαμική ατζέντα η οποία φέρεται να διατηρεί δεσμούς επικοινωνίας-συνεργασίας με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS).

 

Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν σφοδρές (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πολύνεκρες) συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες υποστηρικτών του Huda-Par και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία (Ντιγιαρμπακίρ, Γκαζιαντέπ, Μπατμάν), με τους μαχητές του PKK να καταγγέλλουν μάλιστα ότι το Huda-Par ενισχύει το ISIS στέλνοντας μέλη του να πολεμούν στη Συρία στο πλευρό των τζιχαντιστών.

 

Αλλά και σε ευρύτερο πλαίσιο, πλέον (έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια συριακού εμφυλίου), η Τουρκία έχει ως κεντρικός πόλος του σουνιτικού Ισλάμ βρεθεί βαθιά μπλεγμένη στον εφιάλτη της αναγεννημένης σουνιτικής-τζιχαντιστικής απειλής, κι αυτό με ευθύνη σε μεγάλο βαθμό… της ίδιας της Αγκυρας.

 

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το εξής: από τους συνολικά περίπου 15.000 τζιχαντιστές που υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν τα τελευταία χρόνια από το εξωτερικό για να πολεμήσουν στη Συρία, σχεδόν όλοι (ίσως κυριολεκτικά όλοι) έφτασαν εκεί μέσω Τουρκίας, όπερ σημαίνει πως στη χώρα του Ερντογάν υπήρχε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο δίκτυο υποστήριξης (που υποδέχεται τους τζιχαντιστές και τους περνάει απέναντι) αλλά και μια κεντρική πολιτική ηγεσία που επιλέγει να κάνει τα στραβά μάτια (στην προσπάθειά της να υπονομεύσει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία). Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για πολλούς μήνες το λαθρεμπόριο που έτρεφε με χρήμα τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών του ISIS γινόταν κι αυτό κυρίως μέσω Τουρκίας.

 

Στην πορεία, βέβαια, τα δεδομένα γύρισαν μπούμερανγκ εναντίον της Αγκυρας. Οι τζιχαντιστές έφτασαν στο σημείο να ελέγχουν τα περίπου 250 από τα συνολικά 850 χλμ. της συνοριακής γραμμής Τουρκίας-Συρίας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως οι περιοχές που αυτοί ελέγχουν βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τις τουρκικές επαρχίες όπου δρα το Huda-Par και υπάρχουν φόβοι για ύπαρξη τζιχαντιστικών θυλάκων (Χατάι, Σανλιούρφα, Γκαζιαντέπ κ.α.).

 

Οι τζιχαντιστές έφτασαν επίσης και να απειλούν το κουρδικό Κομπάνι μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, προσθέτοντας έτσι άλλον έναν πονοκέφαλο στον Ερντογάν, ο οποίος πλέον βλέπει τα κουρδικά ρήγματα να επανέρχονται εντός της τουρκικής κοινωνίας. Κι όλα αυτά, μόλις λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες τουρκικές βουλευτικές εκλογές του 2015.

 

Πηγή: Έθνος