Φόβοι για το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας
Εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία με την επιβεβαίωση από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας της τοποθέτησης τεθωρακισμένων οχημάτων και βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ταλίν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ, ανακοίνωσε ότι οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία), αλλά και η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία συμφώνησαν να αποθηκευθεί στα εδάφη τους στρατιωτικός εξοπλισμός, ενώ ένα μέρος αυτού θα τοποθετηθεί στη Γερμανία.
Η αμερικανική απόφαση για μεταφορά εξοπλισμού πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εκ περιτροπής αμερικανικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στη «γηραιά ήπειρο» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και εν μέσω ανησυχιών των πρώην σοβιετικών βαλτικών κρατών με ρωσικές μειονότητες για ρωσική επέμβαση στα εδάφη τους.
Το ΝΑΤΟ
Αναφερόμενος στα λόγια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Κάρτερ διαβεβαίωσε τις πρώην σοβιετικές χώρες της Βαλτικής: «Χάσατε μία φορά την ανεξαρτησία σας. Με το ΝΑΤΟ δεν θα την ξαναχάσετε ποτέ».
Η Μόσχα αρνείται ότι έχει πρόθεση να επέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στα κράτη της Βαλτικής και κατηγορεί τη Δύση ότι παραβιάζει τις μεταψυχροπολεμικές συμφωνίες επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα, κάτι που από την πλευρά της η Δύση διαψεύδει. «Εχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ρωσία βλέπει την περιοχή της Βαλτικής ως μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές του ΝΑΤΟ, ένα μέρος όπου θα δοκιμαστεί η δέσμευση του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Εσθονός υπουργός Αμυνας, Σβεν Μίκσερ.
Την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποθηκεύσουν άρματα μάχης και βαρέα όπλα σε χώρες του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Μόσχας που δεν δίστασε να εκτοξεύσει απειλές. Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν καταγγείλει το αμερικανικό σχέδιο ως την πιο επιθετική αμερικανική ενέργεια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
«Θα αναγκαστούμε να στρέψουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας… προς εκείνες τις περιοχές από όπου έρχεται η απειλή», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και, ακόμη, ανακοίνωσε ότι «περισσότεροι από 40 νέοι διηπειρωτικοί πύραυλοι, ικανοί να ξεπεράσουν ακόμη και τα πιο εξελιγμένα τεχνικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, θα προστεθούν φέτος στο πυρηνικό οπλοστάσιο». Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη ανησυχία της Δύσης για μια επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου.
Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν χθες και επισήμως την παράταση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για έξι μήνες, έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2016. Οι κυρώσεις που αφορούν στον τραπεζικό, αμυντικό και ενεργειακό κλάδο παρατάθηκαν «έως ότου η Ρωσία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ.
Πηγή: Έθνος