Focus: «Είναι τελειωμένη η Ευρώπη εάν φύγει η Ελλάδα;»
Με τίτλο «Είναι τελειωμένη η Ευρώπη εάν φύγει η Ελλάδα;» το γερμανικό περιοδικό Focus προσπαθεί να σκιαγραφήσει τους κινδύνους μίας οριστικής ρήξης Ελλάδας και δανειστών, που θα οδηγούσε σε ένα Grexit.
Οπως σημειώνει ο συντάκτης, η επί χρόνια πορεία της ελληνικής οικονομίας προς το οριστικό αδιέξοδο βρίσκεται πλέον στην τελευταία πράξη της τραγωδίας.
«Οταν ξέσπασε η κρίση ο γιος μου πήγαινε στο νηπιαγωγείαο. Σήμερα είναι πλέον μεγάλος μαθητής, έχει περάσει πολύ καιρός», σχολιάζει ο συντάκτης του κειμένου, Τόμας Γκρούνερ. Φτάνει ωστόσο η ώρα του τέλους για την ατέρμονη ελληνική υπόθεση ή υπάρχει ακόμη περιθώριο για μία διάσωση την ύστατη στιγμή;
Το Focus σημειώνει ότι οι πολιτικοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις «σύρονται από σύνοδο σε σύνοδο» και δείχνουν όλο και πιο ενοχλημένοι. Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο παραμένει: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Υπάρχει περίπτωση μία ελληνική έξοδος να οδηγήσει σε κατάρρευση την Ευρωζώνη; Μπορεί μία ελληνική πτώχευση να μην αφήσει μόνιμη βλάβη στην παγκόσμια οικονομία;
Η μετάδοση της κρίσης είναι αυτό που φοβούνται οι επενδυτές στη Γερμανία, αν και οικονομικά η Ελλάδα είναι μάλλον ασήμαντη, καθώς αφορά λιγότερο από το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Μεμονωμένες εταιρείες στις ΗΠΑ παίζουν σαφώς μεγαλύτερο ρόλο, όπως σημειώνεται.
Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι ήδη έχουν γίνει αναλυτικές προσομοιώσεις για τις πιθανές εξελίξεις και τις πιθανότητες «μετάδοσης» της κρίσης σε άλλες οικονομίες, όπως την ισπανική και την ιταλική.
Οι αντιδράσεις των αγορών αποτελούν έναν σημαντικό δείκτη που πρέπει να «ακούσουν» οι πολιτικοί, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η απροθυμία των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ να ακολουθήσουν το «κακό παράδειγμα» της Ελλάδας, εάν δεν βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση. Επίσης, το ευρώ -ασχέτως αν απεικονίζεται ραγισμένο στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων- δεν είναι ένα εύθραυστο αντικείμενο αλλά μία ευέλικτη και δυναμική δημιουργία της ΕΕ που δεν είναι δεδομένο ότι θα οδηγηθεί στο τέλος του με μία αποχώρηση της Ελλάδας.
Η Ευρωζώνη ξεκίνησε με 11 μέλη και σήμερα έχει 19, «γιατί να μην επιτρέπεται να αποχαιρετήσουμε κάποιο;», αναρρωτιέται το Focus. Οπως μία εταιρεία προσπαθεί να απαλλαγεί από τους μη παραγωγικούς τομείς της και να αναδιαρθρωθεί για να είναι αποτελεσματική, όπως μία ποδοσφαιρική ομάδα διώχνει έναν παίκτη που δεν «τραβάει» στις προπονήσεις και δεν αποδίδει στο γήπεδο, έτσι θα πρέπει να πράξει και η Ευρωζώνη. Είναι αναγκαίο να είναι κακό αυτό; αναρρωτιέται ο ασυντάκτης.
Οι επενδυτές είναι πάντα σκεπτικοί, ακόμη και έξι χρόνια μετά, με τις αγορές σε περίοδο ανόδου, υπό την απειλή της ιδέας ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα κοστίσει δισεκατομμύρια, λέει το Focus, αποδίδοντας την εικόνα αυτή στα ΜΜΕ που έχουν παραπλανήσει τον Γερμανό φορολογούμενο. Η Ελλάδα έχει επιδείξει ανοσία στις προσπάθειες διάσωσης, όπως υποστηρίζει και είναι χρεοκοπημένη, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία καλπάζει, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμήσουν οι επενδυτές…