Φιλοξενείο προσφύγων: Διχάζουν οι στάβλοι της Τούμπας

Μια ύστατη προσπάθεια, ώστε να διασφαλίσει κοινωνική συναίνεση για το έργο της δημιουργίας φιλοξενειου για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο χώρο των παλαιών δημοτικών στάβλων στην περιοχή της Τούμπας, καταβάλλει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

 

Σήμερα το απόγευμα με πρωτοβουλία του προέδρου της τέταρτης δημοτικής κοινότητας Κώστα Τσιαπακίδη οργανώνεται ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα, το οποίο έχει διχάσει τους κατοίκους της Τούμπας, σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από μερίδα πολιτών.

Η συνάντηση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του πολιτιστικού κέντρου της Τούμπας, ενώ τον κόσμο θα ενημερώσουν για το έργο η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, εκπρόσωποι του ελληνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες, όπως και εκπρόσωποι της κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης νέων «Άρσις», με την οποία θα συνεργαστεί ο δήμος Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

 


ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


 

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία φιλοξενειου προσφύγων και αιτούντων άσυλο στο χώρο των παλαιών στάβλων του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται πλησίον του «Παπαφείου» και περικλείεται από τις οδούς Άνδρου, Σιδηροκάστρου, Μυκόνου και Αλοννήσου, έχει πυροδοτήσει οξύτατες αντιδράσεις από μέρους μερίδας των κατοίκων της Τούμπας. Στην περιοχή πάντως έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου, καθώς χιλιάδες άλλοι κάτοικοι στηρίζουν με θέρμη το εγχείρημα.

Οι πολίτες που αντιδρούν επανειλημμένα έχουν οργανώσει συγκεντρώσεις, ενώ πραγματοποίησαν και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα την τελευταία φορά που εκπρόσωποι τους αντέδρασαν στη δημιουργία φιλοξενειου για πρόσφυγες ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ακολούθησε διαπληκτισμός με τον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθεί και χαρακτήρισε απαράδεκτο άνθρωποι που ζητούν πολιτικό άσυλο να αντιμετωπίζονται σαν «κοινωνικά απόβλητα».

 


ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ


 

Ο Γιάννης Μπουτάρης πάντως έχει παραδεχτεί ότι ήταν παράβλεψη εκ μέρους της δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει πριν από την ανακοίνωση του σχεδιασμού της σε διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής.

«Μία μικρή μερίδα των κατοίκων εξακολουθεί να αντιδρά πιθανώς λόγω παραπληροφόρησης. Σήμερα οργανώνουμε μία διαδικασία ανοικτή σε όλο τον κόσμο, ώστε κάθε πολίτης να ενημερωθεί υπεύθυνα και σωστά για το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος των παλαιών στάβλων», εξήγησε ο κ. Τσιαπακίδης, λέγοντας ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, για να προχωρήσει σε αυτό το τόσο κοινωνικά ευαίσθητο έργο».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης το φιλοξενείο θα απευθύνεται σε έξι ή επτά οικογένειες προσφύγων που ζητούν πολιτικό άσυλο μαζί με τα παιδιά τους. Για τη δημιουργία του ξενώνα ο δήμος διεκδίκησε χρηματοδότηση, ύψους 602.000 ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων.

 

Στον ξενώνα, όπως έχει προβλεφθεί, πέρα από την προσωρινή φιλοξενία και τη σίτιση οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, συμβουλευτικής στήριξης και κοινωνικής μέριμνας, διερμηνείας και διαμεσολάβησης αλλά και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους.

 


ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ


 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τέταρτης δημοτικής κοινότητας, το φιλοξενείο θα δημιουργηθεί σε έναν χώρο μόλις 500 τ.μ.

από τα περίπου 4 στρέμματα, στα οποία αναπτύσσεται η επίμαχη δημοτική έκταση των παλαιών στάβλων. Ήδη τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να μεταφέρονται οι αποθήκες του ηλεκτρολογικού που στεγάζονταν στο χώρο, ώστε να αρχίσουν σταδιακά οι παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για την αλλαγή χρήσης του.

«Το φιλοξενείο θα καλύψει μόλις 500 τ.μ. Η υπόλοιπη έκταση που απελευθερώνεται θα μπορέσει να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής με σειρά έργων που θεωρούνται απαραίτητα, για να αναβαθμιστούν η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής τους», σημείωσε ο κ. Τσιαπακίδης, υπογραμμίζοντας ότι τα έργα θα ιεραρχηθούν, αφού ακουστούν οι προτάσεις των κατοίκων της περιοχής, και θα προωθηθούν στον κεντρικό δήμο μέσω της τέταρτης κοινότητας.
Ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου είναι η δημιουργία στο χώρο παιδικού σταθμού, καθώς και η επέκταση της υφιστάμενης παιδικής χαράς, ώστε να δοθούν διέξοδοι στις οικογένειες της περιοχής.

Το συγκρότημα των παλαιών δημοτικών στάβλων χρησιμοποιήθηκε στη μεταοθωμανική Θεσσαλονίκη ως χώρος στάθμευσης και συντήρησης των ιππήλατων αμαξιδίων, που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των σκουπιδιών της πόλης. Το κτιριακό συγκρότημα αναπτύσσεται σε 1.500 τ.μ., ενώ το οικόπεδο που το περιβάλλει καλύπτει συνολικά περί τα 4 στρέμματα.

 

Πηγή: Μακεδονία