Φακέλους καθηγητών έψαξαν οι καταληψίες στο ΑΠΘ
Στο αρχείο, όπου φυλάσσονται οι υπηρεσιακοί φάκελοι των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ κατάφεραν να μπουν οι νεαροί που για τρεις μέρες είχαν καταλάβει το κτίριο Διοίκησης, με πρωτοστάτες φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και αναρχικούς.
Μάλιστα, έψαξαν τα χιλιάδες έντυπα αρχεία και βρήκαν τον ατομικό υπηρεσιακό φάκελο του πρύτανη, Περικλή Μήτκα, το οποίο άφησαν ανοιχτό πάνω σε ένα τραπέζι, ενώ έγραψαν σημειώσεις για διοικητικά έγγραφα της υπηρεσιακής του εξέλιξης.
Οι εισβολείς προξένησαν ζημιές σε ένα από τα σιδερένια προστατευτικά ρολά του ισογείου και έσπασαν τζάμια της εισόδου, ενώ εκδίωξαν τους φύλακες που βρίσκονται εκεί επί 24ώρου βάσεως.
Ακόμη οι καταληψίες μπήκαν στην γραμματεία του Τμήματος Κινηματογράφου, όπου έψαξαν τους φακέλους, αλλά φαίνεται δεν χρησιμοποίησαν το υπολογιστικό σύστημα βαθμολογιών, ενώ γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί τυχόν άλλη παρέμβαση.
Σήμερα Τρίτη, οι πρυτανικές αρχές κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα και τις αστυνομικές αρχές, καθώς η πράξη αυτή διώκεται ποινικά, ενώ ενημέρωσαν τις αρχές και για τη νέα κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης που ξεκίνησε χθες από φοιτητές, ως ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Ρωμανό και τους Σύρους πρόσφυγες, καθώς αυτή, «δεν σχετίζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ούτε έχει φοιτητικά αιτήματα».
Οι προηγούμενοι καταληψίες έμειναν στο κτίριο Διοίκησης για τρεις μέρες, από την περασμένη Τετάρτη, μέχρι το Σάββατο, οπότε έληξαν την κατάληψη και πήγαν στην πορεία για την επέτειο θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Την ίδια μέρα οι φύλακες του κτιρίου διαπίστωσαν ότι οι τοίχοι του ισογείου ήταν γεμάτοι συνθήματα, ενώ συνθήματα γράφτηκαν και στο μεγάλο επιτοίχιο ζωγραφικό έργο, ενώ στο δάπεδο ήταν πεταμένα τραπέζια και καρέκλες από την αίθουσα επισήμων του ΑΠΘ.
Με αφορμή και τη νέα κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης, που ξεκίνησε σήμερα, η πρυτανεία του ΑΠΘ απευθύνει έκκληση «σε όλους τους θεσμικούς φορείς της ελληνικής κοινωνίας να παρέμβουν (με τις αποφάσεις, αλλά και με την επιρροή τους), στηρίζοντας τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου».
Εν τω μεταξύ, με ψήφισμά της, το οποίο εξέδωσε με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, ζητά από την πολιτεία να εξαντλεί την ευαισθησία της στο γενικότερο ζήτημα της πρόσβασης των κρατουμένων στην εκπαίδευση.
Παράλληλα, αναγνωρίζει την ανάγκη λήψης μέτρων δημόσιας ασφάλειας, σημειώνοντας ωστόσο πως «για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή τους πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο ρόλος της εκπαίδευσης ως κρίσιμης οδού κοινωνικής επανένταξης, στο πλαίσιο ενός σωφρονιστικού συστήματος που δεν επιδιώκει να εκδικείται, αλλά φιλοδοξεί να σωφρονίζει».
Πηγή: Έθνος