Φάκελος με 1.100 παραβιάσεις
Έναν φάκελο θα έχει μαζί του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ.
Σ΄αυτόν θα έχει τα επίσημα αριθμητικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για την τουρκική «φρενίτιδα» προκλήσεων στο Αιγαίο: 1.100 παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την 1η Ιανουαρίου ως σήμερα! Οι 245 απ΄ αυτές μέσα στο Μάιο. Όλο το 2013 οι παραβιάσεις ήταν 681!
Το μήνυμα Αβραμόπουλου στον Γιλμάζ θα είναι σαφές: «Δεν πάει άλλο. Με τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων σε αέρα και θάλασσα το δυστύχημα είναι θέμα χρόνου να συμβεί και πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας». Σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα Αβραμόπουλου είναι ότι «δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε στην προσπάθεια να μας πάτε σε κρίση με δικούς σας όρους».
Την ώρα που οι δύο υπουργοί θα τα λένε στις Βρυξέλλες, στο Αιγαίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια «Καταιγίδα». Μετά από την ολοκλήρωση των τουρκικών γυμνασίων είναι η σειρά της Ελλάδας. Από αύριο το πρωί ο ελληνικός Στόλος αρχίζει την άσκηση «Καταιγίδα» με τη συμμετοχή περίπου 70 πολεμικών πλοίων.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο ήταν εφιαλτικό για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό. Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου υπήρχε κλίμα «πολεμικό». Όχι χωρίς λόγο.
Οι Τούρκοι μετέτρεψαν την αεροναυτική άσκηση «BEYAZ FIRTINA 2014», σε μια επίδειξη δύναμης που είχαν πολλά χρόνια να επιχειρήσουν.
Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν στο Πεντάγωνο; Η έξοδος του συνόλου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο! Οι Τούρκοι είχαν σταθερά εν πλω πάνω από 40 πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, τα οποία χωρισμένα σε μοίρες είτε προχωρούσαν σε προκλήσεις όπως η παραβίαση χωρικών υδάτων, είτε έπλεαν ασκούμενα,υποχρεώνοντας τον ελληνικό Στόλο να τα παρακολουθεί.
Το οικονομικό κόστος όλων αυτών των ανούσιων τουρκικών κινήσεων ήταν τεράστιο. Και μπορεί η Άγκυρα να αδιαφορεί στη παρούσα φάση γι’ αυτό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Ελλάδα η οποία «πληρώνει» όχι μόνο την οικονομική κρίση αλλά και τις ανόητες αποφάσεις άλλων εποχών που «λεφτά υπήρχαν».
Τι προσπαθεί ο Αβραμόπουλος
Όλο αυτό το σκηνικό πολέμου αντιμετωπίστηκε από την ελληνική πλευρά δυναμικά σ΄ ότι αφορά το στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και ψύχραιμα σ΄ ότι αφορά τη διπλωματία.
Το ΓΕΕΘΑ εξακολούθησε την τακτική των τελευταίων μηνών με αποστολή μαχητικών αεροσκαφών όχι μόνο για αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροπλάνων, αλλά και για εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις πάνω από τα πολεμικά πλοία των Τούρκων.
Σε επίπεδο διπλωματίας ο Αβραμόπουλος έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες. Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιλμάζ υπήρξαν. Η επίσκεψή του στον Έβρο όπου στη γέφυρα Κήπων επισκέφθηκε και τη φρουρά των Τούρκων ήταν κι αυτή μέρος της τακτικής του να μην δοθεί η παραμικρή ευκαιρία για κλιμάκωση από «θερμοκέφαλους» που αφθονούν σε Ελλάδα και Τουρκία.Η συνάντηση της Τρίτης στις Βρυξέλλες με τον Γιλμάζ είναι ακόμη ένα βήμα για να επιβληθεί από την Ελλάδα ψυχραιμία. Ο Αβραμόπουλος όμως σχεδιάζει να προχωρήσει και παραπέρα. Έχοντας εδώ και καιρό πρόσκληση για να επισκεφθεί την Τουρκία, σκέφτεται σοβαρά να πάει πολύ σύντομα.
Αυτό που επιδιώκει όμως είναι να έχει συνάντηση όχι μόνο με τον υπουργό Άμυνας αλλά και με τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είναι αυτός που χαράζει την «γραμμή» της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά. Ο Αβραμόπουλος έχει επικοινωνήσει το τελευταίο διάστημα με τον Νταβούτογλου τηλεφωνικά, αν και αποφεύγει να το παραδεχτεί θέλοντας να μετριάσει την δυσαρέσκεια που εκφράζεται από το περιβάλλον Βενιζέλου.
Ο στόχος να υπάρξει επαφή με τον Ερντογάν είναι προφανώς φιλόδοξος, αν και ο Αβραμόπουλος έχει «χτίσει» σχέση μαζί του, από την εποχή που και οι δύο ήταν δήμαρχοι Αθηναίων και Κωνσταντινούπολης.
Πού οφείλεται ο τουρκικός εκνευρισμός
Μία από τις αιτίες της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας είναι και η κινητικότητα που υπάρχει από την πλευρά του Πενταγώνου σε επαφές με χώρες οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ.
Τον τελευταίο μήνα τα ταξίδια και οι συναντήσεις που είχε ο Αβραμόπουλος συνδυάζονται σίγουρα και με το ζήτημα της ανακήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ.
Ο Αβραμόπουλος ταξίδεψε στην Αίγυπτο όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Sedky Sobhy στο Κάιρο και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Adly Mansour και τον υποψήφιο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, πρώην Υπουργό Άμυνας και αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Aρχιστράτηγο Abdel Fattah El-Sisi. Αμέσως μετά από την επιστροφή του δέχτηκε στο γραφείο του τον Πρέσβη της Αιγύπτου Ahmed El Bidewy και αυτή την εβδομάδα συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Λιβάνου Gebran Michel Soufan.
Συνάντηση στο Πεντάγωνο είχε και με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Zeev Elkin, παρουσία και του ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα. Και βέβαια υποδέχτηκε τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορο Φωκαΐδη.
Είναι σαφές ότι τουλάχιστον σε επίπεδο διερεύνησης προθέσεων, συζήτηση έγινε, με πιο σημαντικές αυτές που είχε ο Αβραμόπουλος με τους Αιγύπτιους. Η στάση που θα κρατήσει το Κάιρο αποτελεί το κλειδί για την υπόθεση της ελληνικής ΑΟΖ. Αν η Αίγυπτος προσχωρήσει στις ελληνικές απόψεις, η Τουρκία απομονώνεται.