Εβδομη στην Ευρώπη η σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ

Την επίζηλη 28η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο ανάμεσα στις ομοειδείς σχολές κατέκτησε φέτος η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ στην κατάταξη QS World University Rankings, που αξιολογεί ετησίως τα καλύτερα πανεπιστήμια.

 

Η Σχολή δεν βγήκε μόνο 28η στον κόσμο αλλά και 7η στην Ευρώπη, ενώ συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε όλη τη γηραιά ήπειρο -ξεπερνώντας πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως η Οξφόρδη, το Κέμπριτζ, τα πολυτεχνεία της Ζυρίχης, της Λοζάνης κ.ά.- όσον αφορά τη διεθνή αναγνώριση των ερευνητικών δημοσιευμάτων (Citations per Paper).

 

Από τις 13 ευρωπαϊκές σχολές Πολιτικών Μηχανικών που «φιγουράρουν» στη λίστα των 50 καλύτερων στον κόσμο, μόνο αυτή του ΕΜΠ και η Σχολή της Καρλσρούης δεν έχουν δίδακτρα. «Δουλεύουμε καλά. Εχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο διδακτικό προσωπικό κι επειδή η σχολή μας απολαύει σεβασμού από την ελληνική κοινωνία, μας έρχονται πολύ καλοί φοιτητές. Εδώ μπορεί να μη γνωρίζει ο πολύς κόσμος τη δουλειά μας αλλά στο εξωτερικό μάς ξέρουν», δηλώνει ο κοσμήτορας της Σχολής, Δημήτρης Κουτσογιάννης.

 

Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατατασσόταν το 2011 και το 2012 στις θέσεις 51-100, ενώ το 2013 είχε λάβει την 25η θέση. «Ενα από τα θετικά της Σχολής είναι το πολύ ευρύ πρόγραμμα σπουδών που σου δίνει τα απαραίτητα εφόδια και τη δυνατότητα να ασχοληθείς με πολύ διαφορετικά αντικείμενα», λέει ο 27χρονος Δημοσθένης Τσακνιάς, που αποφοίτησε το 2011, συνέχισε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και τώρα δουλεύει στο Λονδίνο, σε μια εταιρεία που αναπτύσσει μοντέλα φυσικών καταστροφών.

 

«Σίγουρα έπαιξε κάποιον ρόλο το ΕΜΠ για να με δεχτούν στη Ζυρίχη. Επιστημονικά το επίπεδο της Σχολής είναι πολύ καλό. Υπάρχουν αξιόλογοι καθηγητές με αναγνώριση στο εξωτερικό και μεράκι να ασχοληθούν με τους φοιτητές οργανώνοντας εκπαιδευτικές εκδρομές, συμμετοχές σε συνέδρια κ.ά. Εμείς κάναμε σχεδόν μια εκπαιδευτική εκδρομή τον χρόνο. Είχαμε πάει για παράδειγμα Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία για να δούμε αστοχίες έργων, όπως ένα φράγμα που έσπασε, σήραγγες με ατυχήματα κ.ά., αλλά και Ολλανδία για τα αντιπλημμυρικά έργα».

 

Δεν είναι τυχαίο, εκτιμά ο κ. Τσακνιάς, πως πολλοί απόφοιτοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Και ο ίδιος, στην Ελβετία, διαπίστωσε το πολύ καλό υπόβαθρό του. «Μπορεί το ΕΜΠ να μην έχει ως όνομα το κύρος του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, αλλά επιστημονικά δεν υπολείπεται. Σε κάποιους τομείς είναι καλύτερη η Ζυρίχη, σε άλλους η Ελλάδα. Φαίνεται άλλωστε από τις δημοσιεύσεις και τον βαθμό αναγνώρισης που έχουν οι καθηγητές στο εξωτερικό. Τα προβλήματα είναι, όπως στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια, η υποχρηματοδότηση, η οργάνωση και οι υποδομές».

 

Για την απαιτητική καθημερινότητα στη σχολή μάς μίλησε ο προπτυχιακός φοιτητής στο 5ο έτος, Λάζαρος Λάππας. «Η σχολή απαιτεί αρκετές ώρες κάθε μέρα αφοσίωσης και πολλή δουλειά. Μου έχει δώσει μια καλή γνώση του αντικειμένου μου και κριτική σκέψη. Είναι μια καλή σχολή αναγνωρισμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό». Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα , όπως και περιθώρια βελτίωσης, θα προσθέσει. Γι’ αυτό και συνιστά εγρήγορση και όχι εφησυχασμό. Τα εργαστήρια θα μπορούσαν να είναι περισσότερα στο προπτυχιακό επίπεδο, αν και οι υποδομές είναι, λέει, αξιοζήλευτες. Στα θετικά ο κ. Τσακνιάς συγκαταλέγει και τον δωρεάν χαρακτήρα των σπουδών. «Είναι μια πολύ σημαντική επένδυση από το κράτος. Το ζήτημα βέβαια είναι να μένουν στην Ελλάδα οι απόφοιτοι, για να γίνεται απόσβεση της επένδυσης».

 

Μεταγραφή στην Google από το 3ο έτος

 

Σε παραδοσιακά καλές θέσεις πλασάρεται στη διεθνή λίστα αξιολόγησης QS η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Το κομμάτι των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών βρίσκεται σταθερά στις θέσεις 51-100 τα τελευταία χρόνια, ενώ αυτό των Μηχανικών Υπολογιστών ακολουθεί στις θέσεις 151-200, ενώ έχει καταταγεί και στις θέσεις 101-150.

 

Οι εκθέσεις εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης «χρεώνουν» στη σχολή σημαντική αναγνώριση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου της σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως προσελκύει φοιτητές υψηλότατου επιπέδου. «Η σχολή έχει ιδιαίτερα έντονη παρουσία στον χώρο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά προγράμματα», αναφέρεται στην έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης.

 

Στα θετικά αναγνωρίζεται η φήμη των διδασκόντων, το ευρύ ερευνητικό έργο και πρόγραμμα σπουδών, η καλή δικτύωση στη διεθνή κοινότητα, οι ικανοποιητικές υποδομές, η καλή πορεία των αποφοίτων κ.ά. Στα αρνητικά συγκαταλέγονται το μεγάλο πλήθος των φοιτητών, «αιώνιων» και μη, όπως και μαθημάτων στο προπτυχιακό επίπεδο, τα προβλήματα χρηματοδότησης κ.ά. «Είμαστε σε αρκετά υψηλή στάθμη διεθνώς, πάμε καλά στις αξιολογήσεις και παράγουμε καινοτομικές ερευνητικές εργασίες. Κινδυνεύουμε όμως από τις αθρόες και σχεδόν ανεξέλεγκτες μεταγγραφές, που θέτουν σοβαρό θέμα στην ποιότητα της εκπαίδευσης», τονίζει ο κοσμήτορας της σχολής, Δημήτρης Τσαμάκης.

Μου έδωσαν τα εφόδια

 

«Αν δεν είχα παρακολουθήσει τόσα χρόνια στενά τα μαθήματα της σχολής, αν δεν είχα τους καθηγητές μου να με στηρίζουν, δεν θα είχα καταφέρει τόσα. Ενα σημαντικό κομμάτι όσων έχω κάνει οφείλεται στους ανθρώπους που με δίδαξαν και με γαλούχησαν να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», λέει η Μαρία Δημακοπούλου, που αποφοίτησε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, αλλά μετρά ήδη πολλά και εντυπωσιακά βραβεία.

 

Από το τρίτο έτος της σχολής της, το 2012, άρχισε να εργάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες σε ομάδα αλγορίθμων της Google στο Παρίσι, δίπλα σε 40άρηδες εξειδικευμένους ερευνητές από όλο τον κόσμο. Ασχολήθηκε με προηγμένα πρότζεκτ και κατάφερε πέρυσι να βρει τη λύση για ένα πρόβλημα που έμενε άλυτο τρία χρόνια στους επεξεργαστές της Intel, με αποτέλεσμα να κερδίσει τιμητικά βραβεία από την Google και την Intel. «Δεν πάει κάποιος ξαφνικά στην Google και γίνεται έξυπνος. Είχα πολύ δυναμικούς καθηγητές με επιθυμία να είναι άριστοι στον χώρο τους διεθνώς. Η ποιότητα των μαθημάτων και της προσφερόμενης εκπαίδευσης ήταν για μένα καθοριστική για την επίδοσή μου».

 

Στο ήδη πλούσιο βιογραφικό της καταγράφονται κι άλλα βραβεία. Οπως το διεθνές τιμητικό βραβείο και η υποτροφία Anita Borg Memorial της Google για την αριστεία στην επιστήμη υπολογιστών και στην τεχνολογία. Μετά τη λύση στο πρόβλημα της Intel την προσκάλεσαν να μιλήσει σε συνέδριο στο CERN, ενώ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε στη Silicon Valley των ΗΠΑ σε πρόγραμμα υπό την αιγίδα της NASA και της Google, όπου δούλεψε πάνω σε νανοτεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη.

 

Τον Δεκέμβρη φεύγει για Νέα Υόρκη, για να δουλέψει πλέον στους αλγόριθμους που βρίσκονται πίσω από τα συστήματα διαφημίσεων της Google. «Δεν θα άλλαζα τις σπουδές μου με κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Οταν μπήκα πρώτη στη Σχολή, μου είχαν πει πως θα μπορούσα να πάω σε όποιο πανεπιστήμιο ήθελα. Ηταν συνειδητή επιλογή να μείνω εδώ και η πορεία με δικαίωσε. Πρόκειται για μια εξαιρετική σχολή αν έχεις τη διάθεση να προοδεύσεις».

 

Πηγή: Έθνος