Ευ. Μεϊμαράκης: Η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο

Την εκτίμηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και την πεποίθηση ότι αλλαγή κυβέρνησης μετά από εκλογές δεν θα αποτελεί καταστροφή, στο βαθμό που η κεντρική της επιλογή δεν θα είναι εκτός πλαισίου Ευρωζώνης, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας σε επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους.

«Θεωρώ ότι για να μπορέσει η οικονομία να προχωρήσει απαιτείται να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, απαιτείται να υπάρχει πολιτικός συνομιλητής με τους Ευρωπαίους, με τους δανειστές, με τον οποιοδήποτε, ο οποίος θα μπορεί με βάση το πλαίσιο το οποίο υπάρχει να συνεννοείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με όλους αυτούς που απαιτείται» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε:

 

«Πιστεύω ότι η ΕΕ και οι δανειστές κουβεντιάζουν και θα κουβεντιάζουν οποιαδήποτε κυβέρνηση σε κάθε χώρα. Δεν θεωρώ ότι δεν θα κουβεντιάζουν. Αυτά που ακούτε, ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση, πώς θα συζητάνε δεν έχουν τόση σημασία. Σημασία έχει αν η αλλαγή αυτή θα φέρει αλλαγή πολιτικής σε βασικούς τομείς στους οποίους έχει συμφωνήσει η χώρα με την ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωζώνης μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται.

 

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί σήμερα την αστάθεια στην οικονομία. Και τελικά για να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει απαιτείται πολιτική σταθερότητα, απαιτείται εφαρμογή των κανόνων ώστε και οι έξω και οι μέσα να ξέρουμε με ποιους κανόνες και πως κινούμαστε. Για να μπορέσουμε πράγματι πολύ περισσότερο στην κρίση να την ξεπεράσουμε».

 

Παράλληλα, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε: «Ως Πρόεδρος της Βουλής, θεσμικά, θέλω να ολοκληρωθεί σε αυτή τη Βουλή αυτή η συζήτηση, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη.

 

Δεν θέλω αυτή την ώρα να το συνδέσω και λόγω των εξελίξεων με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πιθανή διάλυση (ενν. της Βουλής) αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, αν και εγώ πιστεύω ότι οι βουλευτές θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με ευθπύνη θα προσέλθουν στην ψηφοφορία.

 

Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι είναι μια ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πάλι και να δούμε πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να προχωρήσουμε σε μια πολύ καλή αλλαγή του Συνταγματικού πλαισίου, τόσο ως προς την Οικονομία, όσο και γενικότερα για τα ατομικά δικαιώματα, τη λειτουργία της Βουλής, τη δικαστική εξουσία κλπ».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ