Εθελοντές μαθητές για οικο-μετακίνηση
Θετική η αξιολόγηση των μαθητών για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Ecomobility Οικολογική Μετακίνηση», που υλοποιείται για δωδέκατη χρονιά από τον εθελοντικό οργανισμό για το αστικό περιβάλλον «Ecocity», υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
To πρόγραμμα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των οκτώ ατόμων και καταπιάνονται με προβλήματα της περιοχής τους, τα οποία ως επί το πλείστον προκύπτουν από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επειτα από έρευνα που διενεργούν σε τοπικό επίπεδο, οι έφηβοι προτείνουν λύσεις μέσω των εργασιών τους, που τις παρουσιάζουν επιστρατεύοντας κάποια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Η συμμετοχή στο Ecomobility συμβάλλει στη δημιουργία ενεργών πολιτών με ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως φάνηκε από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων από 38 σχολεία σε 30 δήμους όλης της χώρας σε έρευνα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κύρια πηγή πληροφόρησης για το πρόγραμμα παραμένει ο καθηγητής, σε ποσοστό 93%. Δευτερευόντως οι έφηβοι αναφέρουν ότι έμαθαν για το Ecomobility από το Ιντερνετ (33% στην περιφέρεια, 27% στην Αττική), εν συνεχεία από έντυπα (7% στην Αττική, 6% εκτός Αττικής). Η ιδέα του προγράμματος κερδίζει τους μαθητές, οι οποίοι αξιολογούν τη συνεργασία τους με συμμαθητές και καθηγητή ως πολύ καλή. Μεγάλη διαφορά, όμως, εντοπίζεται στη συνεργασία των νεαρών οικολόγων με τους τοπικούς φορείς. Οι μαθητές εκτός Αττικής δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 80%, σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους στην Αττική, που δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Μετά το πέρας της εργασίας, οι μαθητές προτείνουν να εργαστούν εθελοντικά, ενώ θέλουν να ενημερώνονται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Μάλιστα, εκτιμούν (91%) ότι και οι συμπολίτες τους είναι ευαισθητοποιημένοι, όπως και οι τοπικοί φορείς. Οι έφηβοι, όμως, ψέγουν τα ΜΜΕ ότι αδιαφορούν.
Τέλος, οι μαθητές της επαρχίας κρίνουν ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν μέσω του Ecomobility θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν (66%) από τους ιθύνοντες, ενώ οι συνομήλικοί τους στην Αττική μοιάζουν απαισιόδοξοι, καθώς μόνον το 14% θεωρεί ότι οι ιδέες τους θα βρουν ευήκοα ώτα.