Έστηναν λούνα παρκ με πλαστές βεβαιώσεις μηχανολόγων
Παράνομα λούνα – παρκ έστηνε οργανωμένη σπείρα, χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά και βεβαιώσεις για την ασφαλή λειτουργία, προκαλώντας ζημιά στο δημόσιο που αγγίζει τις 900.000 ευρώ.
Η πενταμελής σπείρα, με «εγκέφαλο» έναν Έλληνα 57χρονο, συστήνοντας εικονικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά εγκατέστησε 36 περιοδεύοντα λούνα – παρκ σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Όπως αποκάλυψε δεκάμηνη έρευνα της αστυνομίας, οι πλαστές βεβαιώσεις αφορούσαν ακόμα και τη στατικότατα και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ατόμων.
Οι δράστες, για να γλιτώσουν τα έξοδα, αντί να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωμοδοτεί για τη στατικότητα και ασφάλεια των λούνα – παρκ, πλαστογραφούσαν συστηματικά υπογραφές και σφραγίδες πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων.
Ακόμη, είχαν δημιουργήσει πλαστή σφραγίδα Δήμου του Νομού Θεσσαλονίκης, με την οποία θεωρούσαν το γνήσιο της υπογραφής, σε βεβαιώσεις που αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια, κατέθεταν τα πλαστογραφημένα δικαιολογητικά σε Δήμους της χώρας, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης χώρων ψυχαγωγίας.
Ο 57χρονος επικεφαλής της σπείρας, από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε και τους χώρους αναψυχής, εισέπραττε τα έσοδα χωρίς να καταβάλλει τους αναλογούντες φόρους και τις οικονομικές εισφορές.
Αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει ζημιά στο Δημόσιο ύψους 888.761,68 ευρώ, τη στιγμή που τα παράνομα έσοδα της επιχείρησης υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι πέντε δράστες, δύο εκ των οποίων αλλοδαποί, συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ΄επάγγελμα και εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Η δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.