Αισιόδοξα μηνύματα από τη βιομηχανία τον Ιούνιο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος που κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Ιούνιο, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει αύξηση 7,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ο συγκεκριμένος δείκτης, σε ετήσια βάση, τουλάχιστον από τις αρχές του 2014, ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος κατά 8,5% που σημειώθηκε ειδικά στον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης.

Σε μέσα επίπεδα στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε μέση αύξηση 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ τον Ιούνιο παρέμεινε σε θετικό έδαφος για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Όπως προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία για την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής τα οποία δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η αύξηση του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 7,5% τον Ιούνιο στηρίχθηκε στις εξής μεταβολές:

1 Την αύξηση του δείκτη παραγωγής στις μεταποιητικές βιομηχανίες κατά 8,5%.

Σημαντική ήταν η άνοδος στην παραγωγή δέρματος (25,2%), βασικών μετάλλων (34%), παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (17,2%), κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (11%), μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (23,7%), μηχανοκίνητων οχημάτων (88,3%), εξοπλισμού μεταφορών (9%) και τροφίμων (6,4%).

2 Την αύξηση 16,3% στον δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης ρεύματος.

3 Την αύξηση του δείκτη παροχής νερού κατά 5,4%.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης παραγωγής ορυχείων και λατομείων σημειώνοντας υποχώρηση κατά 27,7% εξαιτίας κυρίως της μείωσης στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη.

Εξοπλισμός

Με βάση την ταξινόμηση κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων, τον Ιούνιο, η σημαντικότερη αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο των κεφαλαιουχικών προϊόντων (εξοπλισμός) κατά 12,6% και ακολούθησαν ο κλάδος των ενδιάμεσων αγαθών (προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προϊόντων τελικής κατανάλωσης) κατά 9,5%, ο κλάδος της ενέργειας κατά 8,9% ενώ στους κλάδους των διαρκών καταναλωτικών προϊόντων αλλά και των μη διαρκών καταναλωτικών προϊόντων σημειώθηκε άνοδος 3,4%, αντιστοίχως.

Σε μέσα επίπεδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 η άνοδος του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, στηρίχθηκε στην άνοδο κατά 4,3% στον δείκτη παραγωγής στις μεταποιητικές βιομηχανίες. Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων – λατομείων υποχώρησε κατά 20,1%, ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού σημείωσε μείωση κατά 0,4%, ενώ ο δείκτης παροχής νερού μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Με βάση τις κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων, ο κλάδος της ενέργειας παρουσίασε οριακή αύξηση 0,5%, ο κλάδος των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 3,4%, ο κλάδος των κεφαλαιουχικών προϊόντων μειώθηκε κατά 5,5%, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε κατά 1,5%, ενώ των αναλώσιμων προϊόντων σημείωσε αύξηση 3,6%.