Έρχονται μειώσεις σε 9 επικουρικά ταμεία
Με όρους Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα λειτουργούν 9 επικουρικά ταμεία που μέχρι σήμερα έχουν μείνει εκτός του υπερ-επικουρικού των μισθωτών. Οι συνταξιούχοι τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο περικοπής στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι τα 9 αυτά επικουρικά ταμεία πρέπει να τηρήσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, εφαρμόζοντας τον συντελεστή βιωσιμότητας, μέχρι την οριστική απόφασή τους, να ενταχθούν δηλαδή στο ΕΤΕΑ, ή να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία υποχρετικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων, τον περασμένο Αύγουστο, εκτός από τα ταμεία των ενστόλων που πρέπει να αποφασίσουν έως το τέλος του 2014, και τα συγκεκριμένα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων, πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα μετατραπούν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, έως τον Ιούνιο του 2015. Μέχρι τότε, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, θα λειτουργούν με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Πρόκειται για τα ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών.
Αναλυτικά, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να τηρούν ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο και να επανεξετάζουν το ύψος των συντάξεων στην αρχή κάθε έτους. Βάσει νόμου, η σύνταξη που καταβάλλουν θα αναπροσαρμόζεται με βάση και τον γνωστό από το ΕΤΕΑ, συντελεστή βιωσιμότητας, εξαιτίας του οποίου, τον Ιούνιο του 2014, μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις 1 εκατ. συνταξιούχων, κατά 5,2%.
Όπως επισημαίνει η εγκύκλιος, εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση την μη ύπαρξη ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.