Ερώτηση ευρωβουλευτή ΛΑΕ Ν.Χουντή σε Κομισιόν, για την υποχρηματοδότηση στην εκπαίδευση

«Ελλιπείς κτιριακές υποδομές, ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, υποστελέχωση σε εκπαιδευτικούς και μεγάλα κενά, παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων»
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, σχετικά με τη συρρίκνωση της χρηματοδότησης για την Παιδεία και τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του αναφέρει ότι η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας μειώθηκε σε 5,65 δις ευρώ το 2017 από 7,75 δις ευρώ που ήταν το 2010, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις εκπαιδευτικών μονάδων και μείωση του διδακτικού προσωπικού, σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας  εκπαίδευσης.
 
Στη συνέχεια τονίζει ότι το αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι οι ελλιπείς, και πολλές φορές ακατάλληλες, κτιριακές υποδομές, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, η υποστελέχωση σε εκπαιδευτικούς και τα μεγάλα κενά που παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
 
Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ρωτάει την Επιτροπή εάν πιστεύει ότι οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με την καθοδήγηση των Μνημονίων και της ΕΕ, επιτρέπουν την προάσπιση του αγαθού της εκπαίδευσης όπως προβλέπεται και από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 14), καθώς επίσης, εάν οι μαθητές στην Ελλάδα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές στην ΕΕ.
 
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
 
Η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας μειώθηκε σε 5,65 δις ευρώ το 2017 από 7,75 δις ευρώ που ήταν το 2010. Η συρρίκνωση αυτή οδήγησε σε συγχωνεύσεις εκπαιδευτικών μονάδων και στη μείωση του διδακτικού προσωπικού, σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας  εκπαίδευσης.
 
Το αποτέλεσμα είναι ελλιπείς, και πολλές φορές ακατάλληλες, κτιριακές υποδομές, τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, υποστελέχωση από εκπαιδευτικούς και μεγάλα κενά που παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
 
Ερωτάται η Επιτροπή:
 
Θεωρεί ότι οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με την καθοδήγηση των Μνημονίων και της ΕΕ, επιτρέπουν την προάσπιση του αγαθού της εκπαίδευσης, που προβλέπεται άλλωστε και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 14);
 
Θεωρεί ότι οι μαθητές στην Ελλάδα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές στην ΕΕ;
 
Ανοίξτε το Δελτίο Τύπου σε Word