Εργαζόμενοι – Θα πουλήσουν τον ΟΛΘ από την πίσω πόρτα
Την πάγια θέση τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση διατύπωσαν χθες για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ενόψει της σημερινής απεργίας σε όλα τα λιμάνια, προκειμένου να καταγγείλουν πως η ΚΥΑ με την οποία επιχειρήθηκε η πώληση του 67% του ΟΛΘ είναι διάτρητη.
Μάλιστα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας έκανε λόγο για πιέσεις στους φορείς της πόλης να αλλάξουν στάση και να περάσουν από την άρνηση στην υποστήριξη της πώλησης.
Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδεύσεις της πώλησης αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που αναγκάζουν τον ΟΛΘ να λειτουργεί σε καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας εκτάκτου ανάγκης», με εργαζομένους που δουλεύουν σε καθημερινή βάση 10-12 ώρες και σε μηχανήματα τα οποία δεν μπορούν να συντηρηθούν όπως πρέπει λόγω έλλειψης του κατάλληλου τεχνικού προσωπικού. «Η εντατικοποίηση στην εργασία είναι άνευ προηγουμένου, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει πρόβλημα», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών Λάζαρος Τανταλίδης.
► Δείτε σχετικά: Απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια -Συγκέντρωση και πορεία στο ΥΠΟΙΚ
Σήμερα οι κενές θέσεις στον ΟΛΘ φθάνουν τις 270 ή το 43% του συνόλου, με βάση το νέο οργανόγραμμα της εταιρείας, που έγινε το 2011.
«Σχεδίαζαν το εξής αδιανόητο, προδήλως παράνομο, αντισυνταγματικό και αντιενωσιακό: πρώτα να υπογραφεί η πώληση του 67% και μετά η υπογραφή της σύμβασης. Αναγκάστηκαν να την αποσύρουν, τώρα επεξεργάζονται νέα, η οποία, μετά από επιμονή του ΤΑΙΠΕΔ, θα είναι αποφασιστικού χαρακτήρα και τουλάχιστον θα αναιρεί το πρωθύστερο πώλησης – τροποποίησης της σύμβασης», τόνισε η γενική γραμματέας της ΟΜΥΛΕ Φανή Γουργούρη.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΘ
«Ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις, πολιτικές, στην περίοδο της ΔΕΘ, για να ταχθούν οι φορείς της πόλης υπέρ της πώλησης.
Σ’ αυτή τη φάση επιδιώκουν να τρέξουν τις διαδικασίες για να δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση που θα αναλάβει, σε περίπτωση εκλογών στο άμεσο διάστημα, ώστε να μην μπορεί να υπαναχωρήσει από την πώληση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος επανειλημμένως μίλησε για υπονόμευση του ΟΛΘ από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, που από τη μια, διαχρονικά, δεν επιτρέπει την υλοποίηση επενδύσεων και από την άλλη «κλέβει» τα μεγάλα κέρδη της εταιρείας.
Πηγή: Μακεδονία