Έρευνα αναλύει την ψυχολογία που χρησιμοποιούν οι μάγοι
Ένας Καναδός ερευνητής, ο οποίος ασχολείται και με την ταχυδακτυλουργία αποκάλυψε τα μυστικά κόλπα που χρησιμοποιούν οι μάγοι για να επηρεάζουν τις αποφάσεις των ανθρώπων στα κόλπα με μια τράπουλα.
Η μελέτη αποκαλύπτει πώς συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις των άλλων, αφήνοντάς τους να πιστεύουν ότι έχουν κάνει την επιλογή τους ανεπηρέαστοι και ελεύθερα.
Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθημερινή διαδικασία λήψης αποφάσεων γενικότερα.
«Ξεκινάμε με μια αρχή της μαγείας, που δεν κατανοούσαμε πλήρως: πώς οι μάγοι επηρεάζουν το κοινό, ώστε να επιλέξει μια συγκεκριμένη κάρτα, χωρίς να το αντιληφθεί» εξήγησε ο επικεφαλής της νέας αυτής έρευνας, Jay Olson, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Consciousness and Cognition.
«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν κάρτες οι οποίες είναι σημαντικές ή τραβούν την προσοχή, όμως δε γνωρίζουν γιατί τις επέλεξαν» πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Η έρευνα διεξήχθη σε δύο στάδια.
Στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου, ο Olson (ο οποίος είναι επίσης επαγγελματίας ταχυδακτυλουργός) πλησίασε 118 ανθρώπους στο δρόμο και σε πανεπιστημιουπόλεις και τους ζήτησε να διαλέξουν μια κάρτα ρίχνοντας μια ματιά στην τράπουλα που έπαιζε στα χέρια του.
Το ξεφύλλισμα δε διήρκεσε πάνω από 1 δευτερόλεπτο, όμως ο Olson χρησιμοποίησε μια τεχνική για να κάνει μία από τις κάρτες (την «κάρτα-στόχο») να φανεί περισσότερο από τις υπόλοιπες.
Το 98% των συμμετεχόντων επέλεξε την κάρτα-στόχο. Μάλιστα, 9 στους 10 απάντησαν ότι ένιωσαν ότι η επιλογή τους ήταν ελεύθερη.
Στο δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές δημιούργησαν μια απλή εκδοχή του ξεφυλλίσματος μιας τράπουλας σε υπολογιστή, παρουσιάζοντας μια σειρά 26 εικόνων στη σειρά σε μια οθόνη.
Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν σιωπηρά μια κάρτα και να την πληκτρολογήσουν μετά από 28 διαφορετικές δοκιμές. Συνολικά, οι συμμετέχοντες επέλεξαν την κάρτα-στόχο σε ποσοστό 30% των δοκιμών.
Παρότι το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό, είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που επιτεύχθηκε στο πρώτο στάδιο της έρευνας. «Αυτό ενδεχομένως συνέβη, γιατί από τις συμβατικές εργαστηριακές συνθήκες απουσίαζαν πολλοί από τους κοινωνικούς και περιστασιακούς παράγοντες, που είναι κεντρικής σημασίας στα ταχυδακτυλουργικά κόλπα» σχολίασε ο καθηγητής ψυχολογίας και επιστήμης των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο British Columbia, Ronald Rensink, ο οποίος ήταν ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Σε μια παράσταση ταχυδακτυλουργού, οι θεατές μπορεί να επηρεαστούν από την προσωπικότητα του μάγου, τις προσδοκίες που δημιουργεί το σκηνικό και την πίεση να επιλέξουν μια κάρτα γρήγορα.
«Η μαγεία παρέχει ένα ασυνήθιστο φακό για να εξετάζει και να ερμηνεύει κανείς τη συμπεριφορά και την επεξεργασία υψηλότερων εγκεφαλικών λειτουργιών» είπε από την πλευρά του ο Amir Raz, πρώην επαγγελματίας ταχυδακτυλουργός και διευθυντής του κέντρου ερευνών στον Καναδά (Canada Research Chair) στο τμήμα Cognitive Neuroscience of Attention του πανεπιστημίου McGill.
«Η παρούσα μελέτη εντάσσεται σε ένα κύμα πειραμάτων, που συνδέουν την τέχνη της μαγείας με τις αρχές της ψυχολογίας και των νευρικών επιστημών» συνέχισε και κατέληξε: «Ένας τέτοιος ‘γάμος’ θα μπορούσε να διευκρινίσει τις θεμελιώδεις πτυχές της συμπεριφορικής επιστήμης, καθώς και να εξελίξει την τέχνη της ταχυδακτυλουργίας».