Έρχεται – αντισυνταγματικά – ο νόμος για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ότι να΄ναι ανακοινώνουν οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφύγουν τη γενική κατακραυγή του κόσμου, ο οποίος, αν και κινδυνεύει να χάσει σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες, καλείται μέσα στο 2017 να πληρώσει ακόμη σκληρότερη φορολογία με νέους , αυξημένους, έμμεσους και άμεσους φόρους.

Τώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου, στην ομάδα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι φέρνει τον Οκτώβριο στη Βουλή νέο νόμο για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων. Και φυσικά, καταχειροκροτήθηκε. Λογικό ήταν. Γιατί δεν υπήρχε κανείς εκεί, ανάμεσα στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΤΙΖΑ, να του πει ότι αυτά που λέει είναι ανέφικτα γιατί πολύ απλά είναι αντισυνταγματικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο νέος νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν οι επενδυτές να καταθέτουν αιτήσεις για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο. Ο νέος, αλλά αντισυνταγματικός νόμος, προβλέπει ότι κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του στην Ειδική Γραμματεία Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους και ενώπιον του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και εκπροσώπων των εργαζομένων και των προμηθευτών, ώστε να εξετάζεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης είναι έτσι δομημένος ώστε να αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους (κακοπληρωτές) και να επικεντρώνεται στην διάσωση των κατά τα άλλα υγιών επιχειρήσεων. Επιτροπή των υπουργείων θα γνωμοδοτεί επί των αιτήσεων αδειοδότησης.

Ο Γ.Σταθάκης αναφέρθηκε και στη πρώτη κατοικία, και αν και ξεκίνησαν ήδη οι πλειστηριασμοί με επεισόδια μεταξύ οργανώσεων πολιτών και αστυνομίας, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέχρι το 2018 δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία. Υπογράμμισε επίσης ότι για τους δανειολήπτες που τα δάνειά τους θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες, δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά, καθώς το πλαίσιο προστασίας είναι το ακριβώς το ίδιο με αυτό που ισχύει για τις τράπεζες (ν. Κατσέλη, Κώδικας Δεοντολογίας κ.λπ.), ενώ δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να επιδεινώνονται οι όροι του δανείου. Υπάρχει, επίσης, ειδική πρόνοια για συμβάσεις με μεταβλητό επιτόκιο.

Αυτό που ξέχασε να αναφέρει ο υπουργός, είτε το επέλεξε, είτε επειδή δεν τον ενημέρωσαν οι πλούσια αμειβόμενοι και διορισμένοι με κομματικά κριτήρια σύμβουλοί του, αλλά δεν τόλμησε να του το πει και κανένας από το κομματικό του ακροατήριο, είναι ότι όλα αυτά που ανακοίνωσε είναι αντισυνταγματικά.

Κι αυτό γιατί οι πρώτες αποφάσεις των Ειρηνοδικείων της χώρας σχετικά με τα υπαγόμενα χρέη ασφαλιστικών εισφορών στο ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη) είναι αρνητικές. Και ο λόγος που είναι αρνητικές είναι ότι στις αποφάσεις τους τα ελληνικά Ειρηνοδικεία αναφέρουν σαφέστατα ότι, η ένταξη οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές στο ν.3869/2010, δηλαδή το νόμο Κατσέλη που επικαλείται ο Γ.Σταθάκης, ελέγχεται ως ευθέως αντισυνταγματική. Μάλιστα, η παραπάνω εξέλιξη δημιούργησε την ανάγκη γνωμοδότησης για το συγκεκριμένο ζήτημα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι υποθέσεις με ανάλογα χρέη να αναβάλλονται στα ακροατήρια των Ειρηνοδικείων εν αναμονή της ζητούμενης γνωμοδότησης.

Οπότε, αυτά που ανακοίνωσε καταχειροκροτούμενος στο κομματικό του ακροατήριο ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Σταθάκης, μπορούν μόνο να χαρακτηριστούν ως «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Γιατί πολύ απλά, δεν έχουν καμία νομική βαρύτητα, ελέγχονται ως αντισυνταγματικά και δεν μπορούν να ισχύσουν. Με λίγα λόγια, ο Γ.Σταθάκης, κοροϊδεύει τον κόσμο ανακοινώνοντας ανέφικτα πράγματα, μόνο και μόνο επειδή δεν θέλει να σταματήσει τους πλειστηριασμούς που ξεκίνησαν ήδη να κάνουν ασφαλιστικά ταμεία και δήμοι για να αρπάξουν τα σπίτια και τις περιουσίες των δανειοληπτών και των οφειλετών, πολύ πριν μπουν στη διαδικασία οι τράπεζες και τα distress funds.