Επιτέλους στην Ευρωβουλή αρχίζουν να ασχολούνται με τα υπερτοκογλυφικά δάνεια

Επιτέλους, κάποιος Ελληνας ευρωβουλευτής ασχολήθηκε με τα υπερτοκογλυφικά και κατα συνέπεια ανεξόφλητα δάνεια των πολιτών προς τις τράπεζες και τις υπερχρεώσεις. Χρειάστηκε ωστόσο πολύς καιρός μέχρι να ασχοληθεί η Ευρωβουλή με το θέμα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Κάλλιο αργά,όμως, παρά ποτέ…

 

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.δυστυχώς στην ερώτησή του δεν θίγει καθόλου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες σήμερα, ούτε καν καταγγέλλει τις παράνομες, άκυρες και καταχρηστικές πρακτικές τοκογλυφίας και αισχροκέρδειας των τραπεζών έναντι των πολιτών και δεν αναφέρεται στην αναγκαιότητα της εκκαθάρισης όλων των οφειλών από αυτούς ακριβώς τους όρους. 

 

Ωστόσο, η ανάδειξη του προβλήματος ίσως αποτελέσει το έναυσμα για να καταλάβουμε όλοι αν η ΕΚΤ που αποτελεί το αφεντικό (και) των εγχωρίων τραπεζών προτίθεται να κάνει έστω και ένα βήμα πίσω και φανεί έστω και σε περιορισμένο βαθμό συνεργάσιμη απέναντι στους λαούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης. 

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αφού παραθέτει στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανειοδοτήσεων των τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία «έντεκα χώρες της ΕΕ και επτά χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων, πάνω από 10%, με «πρωταθλήτριες» την Κύπρο με 37.9%, την Ελλάδα με 34.2%, την Ιρλανδία με 25.3% και την Ιταλία με 16.5%», σημειώνει ότι «παρά την έκταση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν έχουν αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να προστατευθούν τα αδύναμα νοικοκυριά από τις κατασχέσεις, και ταυτόχρονα να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των πληττόμενων τραπεζών».

 

Καταλήγοντας στην ερώτησή του προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά εάν σκοπεύουν να εξετάσουν «συνολικά το φαινόμενο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη, προτείνοντας εφικτές λύσεις που θα προστατεύουν τα αδύναμα νοικοκυριά και θα εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών», αλλά και συγκεκριμένα για την Ελλάδα, «ποιες λύσεις εξετάζονται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και της προστασίας των δανειοληπτών».

 

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση

 

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, απειλώντας τόσο τη σταθερότητα των τραπεζών, αφού επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα των ισολογισμών τους και επομένως η κεφαλαιακή τους επάρκεια, όσο και την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή των κρατών μελών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, 11 χώρες της ΕΕ και 7 χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων, πάνω από 10%, με «πρωταθλήτριες» την Κύπρο με 37.9%, την Ελλάδα με 34.2%, την Ιρλανδία με 25.3% και την Ιταλία με 16.5%. Ωστόσο, παρά την έκταση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν έχουν αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να προστατευθούν τα αδύναμα νοικοκυριά από τις κατασχέσεις και ταυτόχρονα να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των πληττόμενων τραπεζών.

 

Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

 

1. Σκοπεύει να εξετάσει συνολικά το φαινόμενο των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, προτείνοντας εφικτές λύσεις που θα προστατεύουν τα αδύναμα νοικοκυριά και θα εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών;

 

2. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα ποιες λύσεις εξετάζονται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και της προστασίας των δανειοληπτών;

 

Αν απαντήσει ο Μάριο Ντράγκι, αναρωτιόμαστε ποιο θα είναι το περιεχόμενο της απάντησής του ειδικά τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να κάνει ότι δεν έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις δηλαδή να αντικαταστήσει τις εισπρακτικές εταιρίες και λοιπούς μπράβους των τραπεζών με το ίδιο το κράτος απέναντι στους δανειολήπτες που δεν έχουν να πληρώνουν άλλες τοκογλυφικές οφειλές μέσω του διαβόητου ενδιάμεσου δημόσιου φορέα, για τη λειτουργία του οποίου υπενθυμίζουμε δεν έγινε καμία προηγούμενη διαβούλευση των αρμόδιων οργάνων της κυβέρνησης με φορείς των δανειοληπτών παρά μόνο με τους τραπεζίτες και «κεκλεισμένων των θυρών».

 

Ηδη, οι τραπεζίτες δια του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή, που ούτε λίγο ούτε πολύ, παγιδεύει άνευ ημερομηνίας λήξης του κάθε δανειολήπτη ακόμη και αυτόν που δεν έχει πρόβλημα με την κανονική καταβολή των δόσεων του δανείου στα πλοκάμια της τραπεζοκρατίας μέσω ενός χρέους που όσο και να το πληρώνει, παραμένει μεγάλο ακριβώς λόγω των παράνομων υπερχρεώσεων από τις τράπεζες και μάλιστα με τη σφραγίδα του ανανεωμένου μνημονιακού Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και των αμφιβόλου νομιμότητας ρυθμίσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που προβλέπουν ασυλία για τους τραπεζίτες για ότι σκάνδαλο κι αν έχουν πράξει. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr