Επιστροφή Μπαλτάκου
Το φάντασμα του κ. Τάκη Μπαλτάκου πλανάται πάνω από τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης, που απομακρύνθηκε μετά την παγίδευσή του από τον προφυλακισμένο βουλευτή της Χρ. Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, επανέκαμψε στη δημόσια σφαίρα με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο ο ίδιος είχε συμβάλει να μπει στον «πάγο».
Στο παρασκήνιο, ωστόσο, ο κ. Μπαλτάκος δεν έμεινε ανενεργός. Πληροφορίες τον φέρουν να έχει συνεχείς επαφές με στελέχη όχι μόνον από το χώρο της πολιτικής και να κρατά ζεστούς τους δεσμούς που, διαχρονικά, οικοδόμησε με το εκκλησιαστικό ακροατήριο και τις οργανώσεις αλλά και με το συνδικαλιστικό των ενστόλων. Στους συνομιλητές του επιμένει ότι «ένα κόμμα για να είναι κεντροδεξιό οφείλει να έχει και την κεντρώα και τη δεξιά πολιτική… εγώ δεν μπορώ να ανεχθώ μία Ν.Δ. που θα στραφεί αποκλειστικά στο κέντρο». Η ιδέα «επαναπατρισμού» όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή παραμένει ισχυρή στην ανάλυσή του, καθώς σημειώνει ότι στο κεντροδεξιό φάσμα δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μία «κεντρώα Ν.Δ. και μία ακροδεξιά Χ.Α.». «Μία γκωλική Δεξιά, μία Χριστιανοδημοκρατία όπως της Γερμανίας είναι απαραίτητη», προσθέτει, με στόχο να περιοριστεί η Χρ. Αυγή σε ποσοστά και να «μην αχρηστεύονται κοινοβουλευτικές έδρες της Δεξιάς».
Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης εμφανίζεται, εν τω μεταξύ, δικαιωμένος για την εξέλιξη του αντιρατσιστικού. Στο σχέδιο αναμένεται να προστεθεί η προστασία των γενοκτονιών Ποντίων, Μικρασιατών και Αρμενίων, αφαιρέθηκε η αναφορά στην προσβολή του «γενετήσιου προσανατολισμού» και δεν θα υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων. Μία ρήξη με την ελλαδική Εκκλησία για το θέμα θα μπορούσε να αποτελούσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος με την εμπλοκή Μπαλτάκου.
Προς νέο κόμμα;
Το βέβαιο είναι ότι το σενάριο συγκρότησης ενός νέου κόμματος περιλαμβάνεται στις σκέψεις του. Συνιστά πραγματική επιλογή ή είναι ένα μέσο πίεσης για την αποκατάστασή του εντός Ν.Δ.; Μένει να αποδειχθεί.
Στις συζητήσεις που έχει (σ.σ.: μεταξύ άλλων, με τους Φραγκούλη Φράγκο, Χρ. Ζώη) υπάρχει η εκτίμηση ότι μόνον οι ένστολοι και το ορθόδοξο ακροατήριο αρκούν για να εξασφαλίσει ο νέος πολιτικός φορέας ισχυρή εκλογική βάση. Ωστόσο, την πρωτοβουλία κινήσεων διατηρεί η Ν.Δ., μέλος της οποίας είναι ο κ. Μπαλτάκος. Εάν το κυβερνών κόμμα διατηρεί ποσοστά που θα καθιστούν ντέρμπι την εκλογή με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα περιθώρια περιορίζονται. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος δεν αποκλείει να επιδιώξει τον προσεταιρισμό των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τη Ν.Δ.
Πηγή: Καθημερινή