Επιστρέφει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου από τις 31 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει το ετήσιο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και σε εκείνες του Λιμανιού.
Στη δεκαήμερη γιορτή του σινεμά θα βρεθούν σημαντικές κινηματογραφικές προσωπικότητες: η ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα, ο σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο ούγγρος σκηνοθέτης Κορνέλ Μούντρουτσο και ο Ραμίν Μπαχράνι, ο ιρανικής καταγωγής εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν για να παρουσιάσει την νέα του ταινία The Cut με θέμα την γενοκτονία των Αρμενίων.
Την αυλαία της διοργάνωσης θα ανοίξει η ταινία Λευκός Θεός του Μούντρουτσο, η οποία απέσπασε το βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Καννών.
Στη λήξη του Φεστιβάλ θα προβληθεί ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας: η ταινία του Σουηδού Ρόι Άντερσον με τον υπέροχο τίτλο Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του. Δείγμα σουρεαλιστικού σινεμά, το Περιστέρι ασχολείται με το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.
Στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το φιλμ Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ και το Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα.
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια τουελληνικού κινηματογράφου και αφιερώνει σημαντικό μέρος του προγράμματός του στο ελληνικό σινεμά. Συνολικά, 36 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν φέτος στη διοργάνωση, ενώ 11 ελληνικά project και ταινίες θα παρουσιαστούν στο τμήμα της Αγοράς, στα τμήματα Crossroads και Works in Progress.
Φέτος το κοινό έδωσε παρών, συμμετέχοντας ψηφοφορία για τις αγαπημένες του ελληνικές ταινίες. Είκοσι ταινίες επιλέχθηκαν μέσα από μια λίστα 200 ταινιών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη, στο αφιέρωμα «1914 – 2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος».
Επίσης, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας.
Το Φεστιβάλ διοργανώνει αφιερώματα στη Χάνα Σιγκούλα, τον Ρόι Άντερσον, τον Ζέλιμιρ Ζίλνικ, τον Ραμίν Μπαχράνι και τον Κορνέλ Μουντρούτσο.
Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ θα τιμήσει τη μούσα του νέου γερμανικού σινεμά Χάνα Σιγκούλα μέσα από ένα αφιέρωμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν τρεις αντιπροσωπευτικές ταινίες από τη φιλμογραφία της καθώς και μια σειρά μικρού μήκους ταινιών που έχει επιμεληθεί η ίδια. Επίσης, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 20.30 στο Ολύμπιον, το Φεστιβάλ θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση την καλλιτέχνιδα για το σύνολο του έργου της.
Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του Ρόι Άντερσον, ενός δημιουργού με σήμα κατατεθέν ένα σουρεαλιστικό κινηματογραφικό σύμπαν παράξενο, αλλά γοητευτικό. Σε περισσότερα από σαράντα χρόνια καριέρας, ο Άντερσον έχει υπογράψει μόλις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες και θα προβληθούν στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ.
Φέτος, οι Ματιές στα Βαλκάνια, παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Σέρβο κινηματογραφιστή Ζέλιμιρ Ζίλνικ. Το σινεμά του Ζίλνικ εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση, με ταινίες που εστιάζουν στο απόκληρο στοιχείο, στις πιο ευαίσθητες ομάδες, σε όσους δεν έχουν φωνή ή τους την στερούν βίαια.
«Σκηνοθέτη της δεκαετίας» χαρακτήρισε ο σπουδαίος κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ τον Ραμίν Μπαχράνι πριν από μερικά χρόνια, επιβεβαιώνοντας την πορεία του δραστήριου 39χρονου δημιουργού, ενός από τους πλέον αξιόλογους στο νέο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά. Ο Μπαχράνι, στον οποίο πραγματοποιεί αφιέρωμα το ΦΚΘ, θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του έργου του.
Με έντονη φεστιβαλική παρουσία, ο Ούγγρος Κόρνελ Μούντρουτσο, τολμηρός και πολυπράγμων, ανήκει στην αφρόκρεμα των νέων ευρωπαίων δημιουργών. Το 55ο ΦΚΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα στις ταινίες του.
Πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσμιου σινεμά παρουσιάζουν και φέτος οι Ανοιχτοί Ορίζοντες. Οι ταινίες του τμήματος προσεγγίζουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο με αφηγηματική οικονομία και διεισδυτική ματιά. Παράλληλα, η ενότητα «Currents» /«Ρεύματα» παρουσιάζει ταινίες που αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο.
Στο πλαίσιο του τμήματος Ειδικές Προβολές, θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη οι νέες, πολυαναμενόμενες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών και συγκεκριμένα, των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, Φατίχ Ακίν, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Ναόμι Καβάσε, Αμπντεραμάν Σισακό, Σουσάνε Μπίερ, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και Κρίστιαν Πέτσολντ.
Ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου παρουσιάζει το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια. Σκηνοθέτες νέοι και καταξιωμένοι υπογράφουν φέτος τις ταινίες του βαλκανικού προγράμματος, ανάμεσά τους και οι πολυβραβευμένοι Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κουτλούγ Αταμάν.
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ από 1η έως 8 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η Αγορά για την προώθηση ταινιών και κινηματογραφικών σχεδίων που συμμετέχουν.
Παράλληλα, επιστρέφει η Ημέρα Γαλλοφωνίας (που φέτος θα είναι στις 6 Νοεμβρίου), θα πραγματοποιηθούν Masterclass, ενώ θα προβληθούν οι τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 55ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 η συναυλία «Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου», με έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.
Πηγή: in.gr