Επιπλέον 1,3 δισ. στη ρότα των εξαγωγών

Το τέλος των 6 πέτρινων χρόνων της ύφεσης σηματοδοτούν οι θετικές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη με αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,6%. Το 2015 η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ -μετά την Ιρλανδία- με αύξηση του ΑΕΠ 2,9% και το 2016 θα έχει την καλύτερη επίδοση -μαζί με την Ιρλανδία- με αύξηση 3,7%.

 

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η ιδιωτική κατανάλωση, ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι εξαγωγές, που αναμένεται να ευνοηθούν ιδιαίτερα από τη διολίσθηση του ευρώ, είναι τα δυνατά σημεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Ειδικότερα για τις εξαγωγές για το 2015, η Euler Hermes προβλέπει ότι οι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας θα εμφανίσουν αυξημένη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, η οποία εκτιμάται στο 1,3 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες προοπτικές, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οίκο ασφάλισης πιστώσεων, έχουν τα αγροτικά προϊόντα, τα χημικά και η ενέργεια.

 

Ο Λουντοβίκ Σουμπράν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Euler Hermes, εκτιμά ότι «σε πολλούς εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας αναμένεται να συνεχίσουν να απορροφούν μεγάλο μέρος της αύξησης των εξαγωγών, ενώ η βελτίωση του κόστους των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με μία σειρά ευνοϊκών πολιτικών για τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση». Ο οικονομολόγος σημειώνει ακόμη ότι «ο κλάδος των υπηρεσιών, και ειδικότερα ο τουρισμός και οι θαλάσσιες μεταφορές, αντιπροσωπεύει το 60% της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας και θα μπορούσε να θεωρηθεί “ατού”, όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής αυτής προσπάθειας».

 

Tα πετρελαιοειδή

Αναλυτικότερα, σχετικά με τους κλάδους στους οποίους η Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση το επόμενο διάστημα, πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης έχουν και τα πετρελαιοειδή, όπως επισημαίνει η Euler Hermes. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, ευκαιρία στη μεταφορά και τη διακίνηση φυσικού αερίου δίνει ο αγωγός TAP, ο οποίος μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας διοχετεύει το καύσιμο στην Ιταλία και την Ευρώπη γενικότερα. Θα πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι οι δύο εγχώριοι όμιλοι διύλισης (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση των μονάδων τους, οι οποίες είναι σε θέση να παράγουν πολύ υψηλής ποιότητας πετρελαϊκά προϊόντα που κατευθύνονται σε αγορές του εξωτερικού.

 

Τα χημικά είναι ακόμη μία κατηγορία προϊόντων όπου η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της, ιδιαίτερα σε ορισμένες εξειδικευμένες κατηγορίες. Ο Λουντοβίκ Σουμπράν εντοπίζει ευκαιρίες σε τρεις βασικούς υπο-τομείς: τα χημικά που προορίζονται για τη διύλιση, τα λεγόμενα πετροχημικά, αυτά για τον κλάδο των μεταφορών ώστε να μειωθεί το βάρος των οχημάτων αντικαθιστώντας το αλουμίνιο και τα χημικά στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για ιατρικές συσκευές που αφορούν τη Βιοϊατρική και τη Νανοτεχνολογία. Αναφέρουμε ότι οι βασικοί προορισμοί των ελληνικών χημικών είναι η Τουρκία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

 

Τέλος, ακόμη μία κατηγορία που παρουσιάζει… λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης είναι τα αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κορυφαίο Γάλλο οικονομολόγο, η χώρα μας θα πρέπει να στοχεύσει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, παρακάμπτοντας τους γνωστούς «μεσάζοντες» οι οποίοι «καρπώνονται» πολύ περισσότερα από τους ίδιους τους Ελληνες παραγωγούς.

 

Η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα κονδύλια που δίνονται από την ΚΑΠ, καθώς την περίοδο 2007-2013 επενδύθηκαν περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογα ποσά αναμένεται να επενδυθούν και για την περίοδο 2014-2020. Θα πρέπει να γίνει εστίαση στον τομέα της συσκευασίας, αλλά και στη βελτίωση της λειτουργίας στην τροφοδοτική αλυσίδα. Η Τουρκία, η Ιταλία και η Γερμανία αποτελούν τους βασικότερους αποδέκτες των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

 

Mεταφορές

Εκτός από τους παραπάνω κλάδους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας (με συνολικό ποσοστό της τάξης του 60%) και θα πρέπει να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.

 

Για παράδειγμα, οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν ως βασικούς προορισμούς τους την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με το συνολικό ποσοστό των εξαγωγών αυτών να φτάνει το 63%. Η Euler Hermes στέκεται στη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει το λιμάνι του Πειραιά (το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο), στο ότι η χώρα μας αντιπροσωπεύει το 15,17% του παγκόσμιου στόλου διαθέτοντας 762 ναυτιλιακές εταιρείες, στο ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον και στη σημαντική εμπειρία που διαθέτουν οι Ελληνες στον τομέα αυτό.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ: Οι «καυτές» αγορές σε Ανατολή και Δύση

 

Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ακολουθούν κατά σειρά η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, ενώ στην 6η θέση (από τη 12η) ανήλθε η Αίγυπτος.

 

Στο πρώτο μισό του 2014, αύξηση των εξαγωγών στην ΕΕ των 15 εμφάνισαν μόνο η Φινλανδία (74,4 εκατ. ευρώ) και η Πορτογαλία (66,4 εκατ.), ενώ από τις χώρες της νέας διεύρυνσης η Κύπρος εμφάνισε αύξηση κατά 15,9% (στα 596,4 εκατ.), η Πολωνία κατά 9,5% (στα 151 εκατ.), η Τσεχία κατά 44,5% (95,2 εκατ.) και η Ουγγαρία κατά 15,9% (στα 55,5 εκατ. ευρώ).

 

Στα Βαλκάνια, περισσότερα ελληνικά προϊόντα εξήχθησαν σε ΠΓΔΜ (347,1 εκατ.), Ρουμανία (293,3 εκατ.), Αλβανία (215,9 εκατ.), Μαυροβούνιο (74,1 εκατ.) και Κροατία (47,7 εκατ.). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης σε Μεξικό, Καναδά, Αυστραλία και Ιαπωνία, ενώ σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρικής ως βασικοί πελάτες καταγράφονται οι Αίγυπτος (με 490,5 εκατ. ), Σαουδική Αραβία (351,7 εκατ.) και Αραβικά Εμιράτα (201,4 εκατ. ευρώ).

 

Πηγή: Έθνος